Több mint 2 százalékkal, 42 dollár alá esett az egyebek közt a Marlboro márkájú cigarettákat is gyártó Altria Group részvénykurzusa csütörtökön az amerikai tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben, miután a cég harmadik negyedéves gyorsjelentése közlésével egyidejűleg csökkentette éves profit-előrejelzését.

Richmond,,Usa,-,May,14,,2018:,Altria,Office,Sign,In
Sokan hűtlenek lettek az Altria által gyártott Marlboróhoz. Fotó: Shutterstock

A dohányipari óriás szerint mind több dohányos cseréli le a drágább cigarettákat – például a Marlborót – olcsóbbra, illetve az egészségügyi kockázatok miatt sokan inkább az alternatív dohányzási lehetőségeket, például az e-cigarettát, hevített dohányterméket vagy a nikotintablettát választják. 

Ezért az idei évre részvényenként most már csak 4,91–4,98 dolláros korrigált nyereséget (EPS) vár a cég, szemben a korábbi, részvényenként 4,89–5,03 dolláros prognózisával. 

Az új becslés a tavalyi bázishoz képest 1,5-3 százalékos növekedést jelentene.

Pedig az Altria a volumencsökkenés ellensúlyozására áremeléseket is végrehajtott hagyományos termékeinél, megkockáztatva a Marlboro piaci részesedésének zsugorodását.

A harmadik negyedévben a cég bevételei összességében 4,1 százalékkal, 6,28 milliárd dollárra apadtak, míg tisztított nettó EPS-e változatlanul 1,28 dollár maradt.

„Az Altria cigaretta-üzletága továbbra is rendkívül nyereséges, ami segíti a vállalatot a hagyományos dohánytermékek alternatíváinak gyártására való átállásban” – értekelte a gyorsjelentést Billy Gifford vezérigazgató.

Hasonló véleményen van Rae Maile, a Panmure Gordon elemzője is, aki szerint az Altria továbbra is hatékonyan használja ki áremelési képességét bevételei és a nyeresége védelmében.

Az üzleti modell nem sérült, mivel a volumencsökkenés dacára a profit egy jottányit sem esett vissza

– tette hozzá.

 

A cég mindenesetre – a Juul Labs 2018-as katasztrofális következményekkel járó felvásárlása ellenére – folytatja az alternatív dohánytermékeket gyártó cégek akvizícióját. Júniusban az Njoy Ace e-cigaretta-gyártót illesztette bele portfóliójába.

A cég részvényeit az LSEG elemzői konszenzusa 47,85 dolláros medián célár mellett, tartásra ajánlja.