BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén még pörög az irodapiac, de a jövő év nem ad okot optimizmusra

Az irodahasználat átalakulása csökkenő kereslettel jár az irodapiacon. A bérlők továbbra sem nélkülözhetik az inspiráló közösségi tereket és tárgyalóhelyiségeket, de jóval kisebb a klasszikus irodák iránti igény. A Graphisoft idén a korábban vártnál magasabb árbevétellel és nettó eredménnyel számol.

Csütörtökön piaczárás után tette közzé negyedéves gyorsjelentését a Graphisoft Park. Az idei első három negyedévben elért 5,57 millió euró pro forma nettó eredmény jelentősen, 1,3 millió euróval, azaz 29 százalékkal múlta felül az előző év hasonló időszakát. Az idei év egészére a korábban publikáltnál 200 ezer euróval magasabb árbevétellel és 300 ezer euróval magasabb, 7,1 millió euró pro forma nettó eredménnyel számolnak.

20171104 Budapest 
A Graphisoft Park egy ipari park, mely az egykori óbudai gázgyári terület szívében, közvetlenül a Duna-parton fekvő 16 hektáros zöldterületen terül el. 
Átadás 

Fotó: Világgazdaság
Fotó: Világgazdaság 

A kedvező eredmény egyrészt az euróövezeti inflációt követő indexálásnak, valamint a magas, a budapesti átlagot meghaladó, 97 százalékos  kihasználtságnak köszönhető. Emellett jelentős eredményt növelő hatása volt a jelenlegi kamatkörnyezetben a szabad pénzeszközökön realizált kamatbevételeknek is.

A bizonytalan gazdasági környezet ellenére az idei évre vonatkozóan még nem merültek fel a bérlők részéről jelentősebb területcsökkentési igények, illetve egyes bérlők területcsökkentését más bérlők növekedése kompenzálta, de a jövő év már kevésbé ad okot optimizmusra. Az irodahasználat átalakulása csökkenő kereslettel jár az irodapiacon. A bérlők számára az optimális irodatér megtalálása a legnagyobb kihívás, ezen belül különösen a home office lehetőségének integrálása. Bérlőik körében látják ugyan, hogy a nagyfokú kreativitással és intenzív együttműködéssel járó kutató-fejlesztő munka nem nélkülözheti legalább részben a személyes jelenlétet, és ezért egyre nagyobb igény mutatkozik inspiráló közösségi terek, tárgyalóhelyiségek és egyéb, rugalmasan alakítható terek iránt, de emellett alacsonyabb igény érzékelhető a klasszikus irodaterületekre. Mindez összességében csökkentheti az igényelt bérlemények méretét. 

Jövőre a bérbe adott területek csökkenésével számolnak, ugyanakkor várakozásuk szerint a kihasználtság továbbra is 90 százalék felett marad. A bérleti díjak – az ideinél várhatóan lényegesen kisebb mértékű – indexálása a kieső bevétel egy részét kompenzálja, így összességében jövőre az ez évinél 2 százalékkal kevesebb, 16,6 millió euró bérleti díjbevételt várnak. A szerződéslejárat előtti területcsökkentések jelentős részét a bérlők kompenzálják, ami az egyéb bevételeket növeli, így jövőre az ideihez hasonló, 7,1 millió euró pro forma adózott eredménnyel számolnak. 

Az idei első három negyedévben a magas kihasználtság és az alkalmazott euróalapú indexálás eredményeképpen a bevételek 1 millió euróval, 9 százalékkal haladták meg az előző év hasonló időszakát. Az idei első három negyedévben az EBITDA 490 ezer euróval, 5 százalékkal, míg az adózott eredmény 1,3 millió euróval, 29 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakát.

Az idei harmadik negyedév végén a független értékbecslő az ingatlanállomány valós piaci értékét 227,9 millió euróra értékelte, a tavalyi év végéhez képest közel 3 millió euró a csökkenés. Ezen belül az elkészült, átadott ingatlanok valós értéke 2,1 millió euróval csökkent az előző év végéhez képest. Ennek oka, hogy az energiaárak volatilitása, a magas infláció és az általános piaci bizonytalanság miatt – különös tekintettel az irodapiaci túlkínálat kialakulására – a hozamelvárás az év folyamán növekedett.

A társaság tulajdonában lévő 18 hektáron eddig felépített és használatba vett 82 ezer négyzetméter bérbe adható terület mellett további bővülési potenciál rejlik a volt Gázgyár teljes területén, ahol egy akár 270 ezer négyzetméter bérbe adható területet magába foglaló, önálló, a technológiai cégekre és az oktatásra alapuló, Közép-Európában egyedülálló high-tech park valósítható meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.