A személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexének változásával mért októberben éves alapon 3 százalék volt – jelentette csütörtökön az Egyesült Államok Gazdasági Elemzőirodája. Ez nagyjából megfelel az előzetes piaci várakozásoknak. A Core PCE árindex, vagyis a maginfláció, a Federal Reserve által preferált inflációs mutató 3,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ez is megfelel a várakozásoknak, s kissé enyhült az ütem a szeptemberben mért 3,7 százalékhoz képest. Havi szinten a PCE árindex stagnált, a Core PCE árindex pedig 0,2 százalék maradt.

Stock,Market,Chart,Inside,Magnifier,Glass,On,Benjamin,Franklin,Face
Fotó: Shutterstock

Októberben az amerikaiak csökkentették az árukra, például járművekre és benzinre fordított kiadásaikat. A szolgáltatásokra fordított kiadásaik üteme is enyhült. Októberben a jövedelemnövekedés is lanyhult, ami megterhelte a háztartásokat. A jelentés további jeleket ad arra, hogy a fogyasztók még érzik a magas kamatlábak terhét.

Közzétették a múlt heti új munkanélkülisegély-kérelmek számát is, 

ami a szintén nagyjából megfelelt a várakozásoknak: 218 ezren jelentkeztek be segélyre a november 24-i héten, míg az elemzők 220 ezret vártak. 

A The Wall Street Journal előzetes konszenzusa szerint az elemzők arra számítottak, hogy a fogyasztói kiadások októberben 0,2 százalékkal nőttek, szemben a szeptemberi 0,7 százalékos növekedéssel, ami május óta a leglassabb ütem. Ezt arra alapozták, hogy a jövedelmek növekedésének mérséklődése, a magas kamatlábak és árak, a csökkenő pandémiás megtakarítások és a diákhitel-fizetések újraindítása együttesen erodálják az amerikaiak azon képességét, hogy továbbra is olyan gyorsan növeljék kiadásaikat, mint a nyár folyamán.
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve által preferált mérőszámmal mért PCE inflációval kapcsolatban az volt az előzetes várakozás, hogy októberben valószínűleg enyhült. Az előzetes elemzői becslések szerint az úgynevezett alapvető személyes fogyasztási kiadások árindexe, amely nem tartalmazza a volatilis élelmiszer- és energiaköltségeket, októberben valószínűleg 3,5 százalékkal emelkedhetett az egy évvel korábbihoz képest, lassulva a szeptemberi 3,7 százalékos éves növekedéshez képest. Míg a maginfláció októberben 0,2 százalékkal emelkedhetett az előző hónaphoz képest, szemben a szeptemberi 0,3 százalékos havi növekedéssel.