Csütörtökön lábra kapott a forint az Európai Bizottság bejelentésére, ám pénteken délelőtt ismét a gyenge oldalára lendült az euró-forint jegyzése. A gyengülés azonban elakadt a sávtetőn, s most ismét erős irányba oldalazik a forint.

Hungarian,Forint,Money,Pack,3d,Illustration.,Huf,Banknote,Bundle,Stacks.
Fotó: Shutterstock

Impulzust adott a forintnak, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta az RRF program módosítását, s az kiegészült egy 4,6 milliárd eurós RePowerEU-fejezettel, amelynek célja az olcsóbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátás biztosítása. Az újjáépítési terv értéke így 10,4 milliárd euró, melyből 6,5 milliárd eurót vissza nem térítendő támogatásként, 3,9 milliárd eurót pedig hitelként biztosítanak. Az Európai Tanácsnak négy hét áll rendelkezésére, hogy a 0,9 milliárd eurós előfinanszírozást jóváhagyja Magyarország számára. 

 

Az euró-forint még péntek reggel is a 200 napos mozgóátlagot tesztelte, amely jelenleg 379,50-nál húzódik. Ám a pesti tőzsdenyitással felpattant erről a támaszszintről, és a 380,55-nál feszülő ellenállás irányába lendült. Ennél a szintnél azonban lefékeződött a forintgyengülés, s 379,90 közelébe pattant vissza a jegyzés.