Az mintegy egymilliárd eurót szabadíthat fel a Magyarországtól visszatartott forrásokból a Bloomberg hírügynökség jelentése szerint.

Money,Background,(500,Euro,Version)
Fotó: Shutterstock

Az értesülések alapján az orosz energiafüggőség csökkentésére és az ellátásbiztonság javítására létrehozott REPowerEU programmal kapcsolatosan érkezhet pénz.

A nagyjából egymilliárd eurós összeg úgy jön ki, hogy a magyar kormányzat augusztus végén benyújtott a REPowerEU hitelrészére egy 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet, amihez 700 millió eurónyi vissza nem térítendő támogatás is jár. Ha ezt az összesen 4,6 milliárd eurós összeget jóváhagyják, abból 20 százalékos előleg érkezhet – ez adja ki a majd’ egymilliárd eurót. Technikailag az elbírálásra 60 plusz 30 napja volt a bizottságnak, tehát legkésőbb november végéig döntenie kell, hogy elfogadja-e a módosított nemzeti helyreállítási tervet.

Hozzá kell tenni, hogy még ezt a 20 százalékos kifizetést is jóvá kell hagynia az EU-s pénzügyminiszterek tanácsának, a maradék 80 százalék és a többi, 5,8 milliárd eurónyi, ugyancsak a helyreállítási alapból visszatartott forrás pedig annak a függvénye, hogy az Európai Bizottság teljesítettnek minősíti-e a 27 szupermérföldkövet.

A pénzügyminiszterek következő tanácskozása december 8–9-én lesz, ha ott is zöld utat kap a bizottság terve, akkor a 20 százalékos előleg két részletben érkezik majd, az első 2024 januárjában vagy februárjában, a második pedig 2024 decemberében.