Összességében 5,5 milliárd forintos önerős beruházást hajt végre a Sopronban és Győrben  jegyzett Alteo – jelentette be a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Prémium kategóriájában szereplő társaság szerda reggel. Ezzel tovább növeli a megújulóenergia-felhasználás terjedésének támogatását is szolgáló szabályozási központjának kapacitását és rugalmasságát, miután néhány hónapja kezdte meg működését a cég első villamos fűtésű, 5 megawattos kazánja, majd pedig néhány napja újabb két, 6-6 megawattos villamos fűtésű kazánnal bővült a portfóliója.

20190913 Budapest 
ALTEO Nyrt. 
Új akkumulátoros villamosenergia-tároló átadása a cég XIV. kerületi, Füredi úti telephelyén.

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Az Alteo egyik budapesti létesítménye. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A mostani fejlesztéssel a Győri Ipari Park területén egy 8 megawatt per 15 megawattóra kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót és egy 6 megawatt villamos kapacitású gázmotort állítanak üzembe. A teljes mértékben önerőből finanszírozott, 4,5 milliárd forintos beruházáshoz megérkezett az építési engedély, a napokban már meg is kezdték a helyszíni kivitelezést, hogy 2024 második negyedévében mindkét eszköz működésbe léphessen.

Emellett a Soproni Erőmű területén telepítenek egy további gázmotort, amely 3 megawatt villamos kapacitású, és részt fog venni az erőmű hőfogyasztóinak ellátásában is. Az építési engedély megérkezését követően Sopronban is megkezdődött a helyszíni kivitelezés, a gázmotor a tervek szerint már a jövő év első negyedében munkába áll az egymilliárd forintos, szintén önerőből finanszírozott beruházás révén.

Célunk a megújuló, időjárásfüggő energiaforrások terjedésének támogatása a villamosenergia-rendszerbe vitt szabályozható kapacitásokkal

– fogalmazott ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója.

Az Alteo árfolyama 2023-tól
 

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a költséghatékonysági megfontolások mellett a két beruházás esetében a körforgásos gazdaság szempontjait is szem előtt tartották. A célirányos felújítást követően mindkét használt gázmotor állapota lehetővé teszi, hogy még hosszú időn keresztül legyenek hasznos szereplői az Alteo szabályozási tevékenységének.

Chikán Attila megerősítette, hogy az energetika világára jellemző radikális átalakulásban továbbra is kiemelt jelentősége van a szabályozásienergia-szolgáltatásoknak azzal, hogy megkönnyítik és felgyorsítják a megújuló alapú energiatermelés térnyerését.

Az Alteo árfolyama nem reagált a hírre. A részvényekre előző napi záróértékükön, 2800 forinton kötötték az ügyleteket a BÉT-en szerda délelőtt.