Az utóbbi fél évben kifejezetten kedvezőtlenül alakultak a devizaárfolyamok a Richter szemszögéből – hangsúlyozta Orbán Gábor, a társaság vezérigazgatója a harmadik negyedéves beszámoló közzététele után tartott sajtótájékoztatón. Jó hír, hogy a volumenek ezt a hatást ellensúlyozzák, a cégcsoport minden piacán nőttek a megrendelések. Az árbevételen túl az említett devizahatások (elsősorban a rubel árfolyamának alakulása) sokkal nagyobb mértékben jelentkeznek (arányaiban) a bruttó és az üzemi profitsorokon. 

20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külső
Fotó: Kallus György / Világgazdaság


Már látható, hogy a tavaly karácsonykor kivetett extraprofitadó idei hatása 30,7 milliárd forint lesz, ennek oka, hogy a forintban kifejezett csoportszintű árbevétel a teljes 2023-as évben felülmúlja majd a menedzsment év elején rögzített várakozásait. A helyzet az, hogy az elmúlt 12 hónapban a pénzügyi eredményük negatív, ennek ismeretében különösen fájdalmas a Richter számára az extraprofitadó alkalmazása. Hozzá kell tenni, hogy a harmadik negyedévben a pénzügyi profit pozitív lett. 

Háromszoros piaci lehetőség a nőgyógyászatban

A nőgyógyászati szegmenssel kapcsolatban elhangzott, hogy többek közt azért siker a Ryeqo alkalmazás kiterjesztése az endometriózisra, mert utóbbi piaca mintegy háromszorosa a miómás megbetegedéseknek, ami a termék első indikációja.

A cariprazinnal kapcsolatban elhangzott, hogy a készítmény Európában csak skizofrénia indikációban engedélyezett, ez az egyik magyarázata, hogy a termék Amerikán kívüli piacokon mérsékeltebb értékesítési számokat produkál. 
Nagy reményeket fűz a Richter egy Közép-Európában nemrégiben bevezetett termékhez, amely egy véralvadásgátló szer, Telexer néven. 
Az idei évben az árbevétel várhatóan megközelíti a 2 milliárd eurót gyógyszergyártásban, az üzemi eredmény 570 millió euró lesz. Ehhez 520 millióval járul hozzá egyedül a Vraylar. 

Már nem előny a hazai adókörnyezet, sőt

Bogsch Erik elnök külön beszélt az extraprofitról, amiről kijelentette, az tulajdonképp nem is létezik értelmezése szerint, változó profitról lehet csak beszélni, amit rendre befolyásol az árfolyamnyereség, illetve -veszteség. Az, hogy 8 százalék extraadót fizetnek az árbevételre, az hungarikum, negatív értelemben. Számítása szerint idén 78 milliárd forint lesz az a negatív hatás, amely az extraadóból és a pénzügyi soron (árfolyamveszteség) összeadódik. Nem akarnak elmenni Magyarországról – mondta az elnök –, de a részvényeseiknek már nem tudják előnyként megemlíteni, hogy az adózás szempontjából előnyös a hazai jelenlét.