Az elemzői várakozásoknak lényegében megfelelő árbevételt ért el a harmadik negyedévben a Richter csoport – derül ki a társaság szerdai beszámolójából. A 188,5 milliárd forintot kitevő árbevétel ezzel együtt 13 százalékkal maradt el a tavalyi bázisértéktől. Az első kilenc hónap bevételének és profitszámainak alakulása alapján viszont a menedzsment bejelentette,

A Vraylar hatás következtében az eredeti éves előrejelzésünket várhatóan túlteljesítjük.

20220303 Budapest 
Richter Gedeon Nyrt. 
Gyógyszergyár 
külső

Fotó: Kallus György  LUS20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külsőFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ez az a gyógyszer, amelyből 751 millió dollárnyi fogyott a harmadik negyedévben az Egyesült Államokban. Ha az év eddigi részét tekintjük, a Vraylar eladások után járó royalty címen pedig 136 milliárd forint volt a Richtert megillető összeg, amely egyébként tiszta profitként értékelhető.

A harmadik negyedéves alakulására jelentős volt a hatása, hogy a bázisidőszakban a romániai kis- és nagykereskedés az összesített értékesítési számokhoz még hozzájárult, azok 2023. májusi értékesítése miatt viszont a szeptemberben lezárt negyedéves bevételi adatokban már nem jelentkezhettek. Ugyancsak rontotta a nominális bevételt a rubel ingadozása, hiába sikerült volumenben nagyobb eladásokat produkálni az orosz piacon.

Pozitív meglepetés a bruttó fedezet alakulása, amely a várt stagnálás helyett 3,3 százalékkal 135 milliárd forintra nőtt. Üzemi eredménysoron 49,4 milliárd forint profit keletkezett, kismértékben ez is jobb lett a vártnál.

A – háromnegyed éves – üzleti eredmény árfolyamhatás nélkül közel 5 százalékkal lett magasabb a bázis időszakinál, amely a termékportfólió kedvező mennyiségi és összetétel változásának, a kedvezőtlen árfolyamkörnyezetnek (főként rubel), valamint a magasabb értékesítési és marketing, illetve kutatási és fejlesztési költségeknek és a tényidőszaki hatékonyságjavító intézkedések költséghatásának együttes eredménye.

Az igazi meglepetés a társaság adózott eredménye, amely harmadával csökkent ugyan a harmadik negyedévben (éves összevetésben), de az 54,5 milliárd forintos profit bőven felülmúlta a 41 milliárdról szóló várakozásokat. A viszonylag nagy eltérésre a magyarázat az, hogy negatív pénzügyi eredményre számítottak a szakértők (a forint erősödése és a rubel árfolyam alakulása miatt), de 6,4 milliárd forintos plusszal zárult a negyedév ezen a tételsoron. Ráadásul az Oroszországban érvényes tőkekorlátozások miatt nem lehet a rubelre devizafedezeti ügyleteket nyitni, tehát a volatilitás pénzügyi soron továbbra sem küszöbölhető ki.

A működési jövedelmezőséget számos pozitív tényező együttállása javította – a jelentős volumennövekedés és a hatékonyságnövelő intézkedések eredménye mellett kedvező összetételi hatás is jelentkezett elsősorban a Vraylar hozzájárulásának köszönhetően. Kiemelt célunk továbbra is az, hogy szélesebb körben biztosíthassuk a betegek hozzáférését készítményeinkhez, rövid távon pedig az, hogy az endometriózisban szenvedő nők kezelésére összpontosítsunk

– mondta Orbán Gábor vezérigazgató.