Az Alphabethez tartozó Google jelentős átszervezésre készül a több mint 30 ezer főt foglalkoztató hirdetésértékesítési részlegénél – írja a Reuters a hírt elsőként megszellőztető The Information értesülései alapján.

Portland,,Or,,Usa,-,Jan,17,,2023:,Webpages,Of,Chatgpt,
A mesterséges intelligencia és az automatizáció a hirdetési szektort is átalakítja. Fotó: Shutterstock

Sean Downey – aki a technológiai óriás nagyvállalati ügyfelek számára történő hirdetésértékesítését felügyeli az amerikai kontinensen – egy múlt heti, az egész részlegre kiterjedő megbeszélésen arról beszélt a jelentés szerint, hogy a Google a hirdetésértékesítési csapatok átszervezését tervezi. A vezető azt nem pontosította, hogy a lépés elbocsátásokkal jár-e.

A lap forrásai szerint a Google „konszolidálni” szeretné a dolgozói állományt, többek között esetleges elbocsátások révén. Az átszervezések keretében a reklámokat értékesítő részleg azon munkatársait is átcsoportosítanák akik a nagy hirdetőkkel való kapcsolatokat felügyelik.

A tervezett átszervezésre azért kerül sor, mert a Google egyre inkább a gépi tanulási technikákra támaszkodik az ügyfeleknek kínált hirdetések értékesítésénél is a keresőmotorján, a YouTube-on és egyéb platformjain.

A Google nem reagált azonnal a Reuters megkeresésére.

Idén már voltak nagy elbocsátások a Google-nél

Az Alphabet idén januárban a globális munkavállalói állomány 6 százalékát érintő, 12 ezer fős leépítést jelentett be, június elején pedig a Waze térképes alkalmazásnál szüntetett meg álláshelyeket, miután az alkalmazás hirdetési rendszerét egyesítette a Google Ads technológiával.

A nagyszabású átszervezés híre alig két héttel azt követően szivárgott ki, hogy a Google december elején bemutatta a legújabb mesterséges intelligenciáját, a Geminit, a technológiai óriás régóta várt válaszát az OpenAI-féle ChatGPT-re. Bár a szakértők és a felhasználók még tesztelik a program képességeit, a vállalat a Wall Streetet már meggyőzte, amit az anyacég részvényárfolyamának teljesítménye is alátámaszt.

 

Az Alphabet A sorozatú részvényei 0,4 százalékkal ereszkedtek a szerdai tőzsdenyitás előtti tengerentúli elektronikus kereskedésben, az év eleje óta azonban így is tekintélyes, 55 százalékos ralit tudhat maga mögött a kurzus, amivel messze lekörözi az egyébként szintén két számjegyű emelkedést mutató S&P 500, Dow Jones és Nasdaq Composite részvényindexeket.