Szerdán este a Google bemutatta a legújabb mesterséges intelligenciáját, a Geminit, a technológiai óriás régóta várt válaszát az OpenAI-féle ChatGPT-re. S bár a szakértők és a felhasználók még tesztelik a program képességeit, a vállalat a Wall Streetet már meggyőzte – írta a CNBC.

In this photo illustration a Gemini logo is displayed on a Google
A Gemini indításával a Google gyorsan felzárkózott az MI-versenyben.
Fotó: Getty Images

A Google anyavállalatának, az Alphabetnek a részvényei 6,4 százalékkal ugrottak meg a csütörtöki kereskedésben, miután a befektetők is nagy jövőt láttak a vállalat „eddigi legígéretesebb projektjében”. 

Augusztus vége óta ez volt az Alphabet-papírok legerősebb napja, és még a Nasdaq részvényindexét is magával húzta, amely több mint egy százalékot emelkedett.

A korábbi jelentések szerint a Gemini csak 2024-ben indult volna el, így a szerdai bejelentés sokakat meglepett. A Google külön kiemelte, hogy a rendszer végső és legerősebb változata, a Gemini Ultra valóban csak jövőre várható.

 

Az Ultrán kívül egyelőre két csomag érhető el: a Gemini Pro, amely feladatok széles skáláját tudja elvégezni egyszerre; valamint a Gemini Nano, amelyet főleg mobilalkalmazásokban és kisebb programokban való használatra specializáltak. Az első reakciók a Geminire nagyrészt pozitívak voltak, és a program látszólag lépést tud tartani riválisával, a ChatGPT-vel.

Mindent leural a Gemini mesterséges intelligenciája

Csütörtöktől kezdve a Pro változat a Google Bard chatbotjába is be lesz építve, amely így fejlettebb kommunikációs képességekre tesz szert. Ez a rendszer eddigi legnagyobb frissítése, amelyre nyolc hónappal a program – katasztrofálisra sikeredett – indítása után került sor.

A tervek szerint jövő év elején pedig a „Bard Advanced” is meg fog jelenni, párhuzamosan az Ultra indításával.

A vállalat egyelőre azt tervezi, hogy a Geminit a Google Cloudon keresztül fogja licencelni az ügyfeleknek, hogy azt majd saját alkalmazásaikban használhassák. Arról azonban még nem érkezett hír, hogy a Google milyen módon fogja értékesíteni a rendszert – annak ellenére, hogy ez már az októberi harmadik negyedéves eredménybeszámolónak is fontos témája volt.

A Gemini egy nagyszabású, vállalatszintű együttműködésnek az eredménye. Az alapoktól kezdve úgy épült fel, hogy általános MI-ként és más programokkal kombinálva is zökkenőmentesen működjön, és képes legyen a szöveg-, kód-, hang-, kép-, valamint a videóalkotásra

– írta Sundar Pichai, a Google és az Alphabet vezérigazgatója egy szerdai blogbejegyzésben.

A Google igyekszik utolérni a ChatGPT-t, Bard nevű chatbotját közvetlenül beépítené a termékeibe

A Google legújabb lépése követi a Microsoftot, amely márciusban fedte fel, hogy a ChatGPT-t integrálja Office alkalmazáscsomagjába.