Szerző: Horváth Ákos János, az OTP Global Markets vezető tanácsadója

Kezdetben a legtöbb külföldi elemzőház várakozása az volt, hogy a magas elleni küzdelemben a kamatemelések lassítani fogják a gazdaságokat, emelik a finanszírozási költségeket, és rontják a profitvárakozásokat. Egy ilyen környezet a vállalatok, és ezáltal a részvényesek számára sem tekinthető kedvezőnek – természetesen akadnak itt is kivételek (pl. bankok és biztosítók) –, ezért az elemzők nagyobb esélyt adtak annak, hogy a medve lesz az úr a tőzsdéken.

New,York,-,Circa,January,2021:,Fearless,Girl,Statue,In
Fotó: Shutterstock

Ahogy teltek a hónapok, némileg kezdett elterjedni az a vélekedés, hogy nem a kemény földet érés (hard landing) forgatókönyve fog megvalósulni, sokkal inkább a puha formáját (soft landing) tartották elképzelhetőnek, ugyanis a gazdasági adatok a várakozásokhoz képest jobban festettek – főleg a tengerentúlon. A magasan ragadó inflációs mutatók azonban kemény harcra késztették a fejlett piaci jegybankokat, így kénytelenek voltak töretlenül emelni a kamatokat.

A nyár folyamán a befektetői szemléletben érezhető változás állt be, 

ugyanis a piaci konszenzus eltolódott abba az irányba, hogy az amerikai jegybank a negyedik negyedévben elkezdi vágni a kamatot, ezáltal kijelölve a kötvénypiaci rali tetejét. A befektetők így gyorsan a parkettre szaladtak, és rátenyereltek a vételi gombra.

Relatív indexváltozások 2023-tól
 

Az öröm azonban nem tartott túl sokáig, hiszen az októberi geopolitikai események (Hamász–Izrael háború kirobbanása), illetve a kamatcsökkentési törekvések átmeneti kiárazódása következtében a medve kénytelen volt újra előbújni barlangjából.

Decemberre újfent fordult egyet a világ, aminek hatására érdemi emelkedésbe kezdtek a tőzsdék. A fejlett piacok közül az amerikai S&P 500 index 14 százalékos, a német DAX index 16 százalékos hozamot ért el forintban. 

Ez a teljesítmény azonban a dobogó utolsó fokára sem elég, ugyanis a ciprusi 45 százalékot, a magyar BUX index 39 százalékot, míg a lengyel WIG 20 index 37 százalékot hozott a befektetőinek forintra átszámítva.

A Bloomberg terminál által összegyűjtött elsődleges részvényindexek forintosított hozamai 2022. 12. 30. és 2023. 12. 15. között.

Az utóbbi kettő esete azért is igazán érdekes, mert az év elején még a legkevésbé kedvelt, kockázatokkal igencsak terhelt régiós piacoknak tekintették ezeket. Azonban, amint látjuk, a népszerűtlen részvénypiacok hamar közkedveltté válhatnak, ha kellően olcsó áron tudunk hozzájutni a portékához.