A  2023/24-es üzleti évében várhatóan csaknem másfélszeresére növekvő forgalma dacára üzemieredmény-szinten 50 millió euró körüli veszteséget vár a zöldhidrogén előállításához szükséges elektrolizáló készülékeket gyártó Thyssenkrupp Nucera – közölte a cég éves gyorsjelentése közzétételekor.

Thyssenkrupp Nucera - Balance sheet18 December 2023, North Rhine-Westphalia, Dortmund: A model of an electrolyser module stands on a table before the start of the balance sheet press conference of electrolyser manufacturer Thyssenkrupp Nucera. The company was floated on the stock exchange at the beginning of July. Photo: Rolf Vennenbernd/dpa (Photo by ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Sokba van a Thyssenkrupp Nucera tevékenységének a bővítése.
Fotó: AFP

Az anyavállalatáról, a ThyssenKrupp AG-ról nyáron leválasztott és tőzsdére vitt cégnél a Reuters szerint várhatóan jelentős összegeket emésztenek fel a tevékenység bővítésével kapcsolatos költségek. Az LSEG elemzői konszenzusa is veszteséget vár, ám a mértékét csupán 22,8 millió euróra becsülte.

A társaság részvényárfolyama több mint harmadával, 16 euróra csökkent péntekig a júliusi tőzsdei bevezetésekor elért csúcsához képest, a befektetők óvatosan állnak a meglehetősen új és politikai támogatástól is nagyban függő technológiához.

A Thyssenkrupp Nucera árfolyama max
 

A vállalat szeptember 30-án lezárt 2022/23-as pénzügyi évében egyébként az árbevétel éves alapon 70 százalékkal, 652,8 millió euróra nőtt, az üzemi eredmény pedig 23,8 millió euróra emelkedett, azaz csaknem megháromszorozódott, holott az elemzők csupán 16,5 millióval számoltak.

A Nucera nettó nyeresége 22,5 millió euróra rúgott, szemben az egy évvel korábbi 6 millióval. A vállalat nagyon pörgött az utolsó negyedévben is.

Az elektrolizáló berendezések felhasználásával a vízből választják ki a hidrogént, amely üzemanyagként hasznosítható a fosszilis energiahordozók alternatívájaként, ezért a szegmens a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló globális erőfeszítések közepette igen kecsegtető üzleti területté válhat.

A Thyssenkrupp AG többségi tulajdonában (51 százalék) álló cégnek ugyanakkor jelentős konkurenciával kell szembenéznie, a többi között a norvég Nel, a brit ITM Power, a francia McPhy Energy és az amerikai Plug Power is erre a területre vetette ki a hálóját.

Az LSEG elemzői konszenzusa amúgy 26 eurós célár mellett vételre ajánlja a részvényt, amely hétfőn délelőtt több mint 2 százalékkal 16,37 euróra drágult.