Boris Pistorius német hadügyminiszter kedden megerősítette a Handelsblatt azon értesülését, mely szerint a kormány azt tervezi, hogy állami tulajdonrészt szerezzen a tengeralattjáró-gyártás vezető szereplői között számon tartott ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) társaságban. 

Aerial,Drone,Photo,Of,Latest,Technology,Naval,Armed,Forces,Submarine
Fotó: Shutterstock

A vállalkozás kieli üzemében tett látogatása során Pistorius közölte, hogy még mérlegelik a lehetőségeket, és várhatóan az év végéig döntenek. A cég ügyvezető igazgatója, Olver Burkhardt szerint friss tőkére van szükségük a növekedés érdekében, amit a jelenlegi fő tulajdonos ThyssenKrupp nem biztos, hogy finanszíroz.

Ugyanis a kieli gyárban 3 ezer, a térségi beszállítókkal 15 ezer embernek munkát TKMS kapacitásai 2034-ig foglaltak, a hadügyminiszter egy új projekt indítása alkalmából látogatott az üzembe, norvég kollégájával, Bjorn Arild Grammal. 

A vállalat ugyanis legmodernebb, 212CD típusú tengeralattjáróinak kezdte meg a gyártását.

A 74 méter hosszú, 10 méter széles és 13 méter magas tengeralattjáróból a norvég kormány négyet rendelt, a német kormány kettőt, és opcióval rendelkezik egy további 4-6 darabos megrendelésre. Az első példányt a norvég haditengerészetnek készítik, a tervek szerint 2029-ben készülnek el vele.