BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korán jött a karácsony: örülhet, aki a tengerentúlról választott befektetést magának

Napok óta közel jár a rekorddöntéshez az amerikai széles piacot leképező S&P 500 index.

Egyre nagyobb az izgalom az amerikai részvénypiacon. Keddi menetelésével az S&P 500 0,7 százalékra megközelítette a korábbi zárórekordját, s csupán 1,2 százalékkal maradt el a 2022 januárjában mért napon belüli csúcstól. Decemberben a széles piacot leképező S&P 500 és a klasszikus Dow Jones 4 százalékkal, a technológiai fókuszú Nasdaq Composite pedig 5 százalékkal emelkedett a keddi tőzsdezárásig.

Stock Market Performers IllustrationsThe Standard and Poor's 500 stock market indicator  is seen on a mobile device application in this illustration photo taken in Warsaw, Poland on 05 December, 2023. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Nem véletlen, hogy a befektetők most szinte minden pénzt a részvényekbe tolnak. Csak hétfőn 20,84 milliárd dollárral növelték a State Street SPDR S&P 500 tőzsdén kereskedett alapját, ami 2017 óta a legnagyobb napi nettó beáramlás a FactSet 1993-ig visszamenő adatai szerint. Míg múlt szerdán nettó 24 milliárd dollár ömlött az amerikai piacokra összpontosító részvény befektetési és tőzsdén kereskedett alapokba, ez az EPFR adatai szerint a legnagyobb napi összeg egy év alatt. 

Eközben az amerikai pénzpiaci alapok múlt szerdán október óta a legnagyobb napi kiáramlást tapasztalták,

ami nem véletlen, hiszen a tízéves amerikai hozamszint hetek alatt lejött 5 százalékról 4 százalék alá. 

Különösen izgalmas az egyenlő súlyozású S&P 500 emelkedése, amely ugyanolyan státuszt biztosít a legkisebb és legnagyobb vállalatoknak az indexkosárban. Ez az index október 27-én még 52 hetes mélyponton szenvedett, majd december 14-én már 52 hetes csúcspontra szárnyalt. És ezt a hatalmas ugrást mindössze 33 kereskedési nap alatt produkálta az index, ami a leggyorsabb felpattanás 1989 óta. 

 

Ennél is érdekesebb, hogy a széles piacot ezúttal nem a technológiai részleg előzte meg, hanem a sokszor kihalófélben lévő dinónak ítélt klasszikus index, a Dow Jones ipari átlag. A Fed kamatemelési periódusának kezdete óta a DJIA lett az első vezető amerikai index, amely csúcsot döntött. Épp egy héttel ezelőtt állított be új rekordot a Dow Jones.   

Ráadásul, a Dow olcsóbb, hiszen a következő 17 hónapra előre jelzett nyereség 12-szeresén kereskednek vele, szemben az S&P 500 19-szeres és a Nasdaq 26-szoros szorzójával.

Ám most mégis az S&P 500 nagy napját, esetleg nagy napjait várja a szilveszteri pezsgőpukkantásra készülő piac, amely a sokat emlegetett puha landolást árazza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.