BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkapta a várva várt hírt a forint, a tőzsde még kivár

A forint azonnal a pattant, a blue chipek közül azonban csak az OTP és a Richter reagált kedvezően a brüsszeli hírre, pedig eurómilliárdok elől húzták fel a sorompót az Ecofin ülésén.

A péntek reggeli 382,8 forintról kora délutánig 380,1 forintra csökkent az euró kurzusa a bankközi devizapiacon, miután Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy az uniós pénzügyminiszterek az ECOFIN brüsszeli ülésén elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, s ezzel újabb akadály hárult el a hazánknak járó források folyósítása elől.

_VEZ2834
Gyorsan reagált a forint. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A tárcavezető kiemelte: mindez azt jelenti, hogy a helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárd eurós hitel résszel, valamint egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU tervből.

A hazai börzén jegyzett blue chipek közül eddig az OTP és a Richter reagált kedvezően a hírre, hiszen a bankpapír 0,6 százalékkal, 14 625 forintra, míg a gyógyszerrészvény 0,4 százalékkal, 8910 forintra drágult.

A Mol ezzel szemben 0,7 százalékkal, 2784 forintra gyengült és a Magyar Telekom is veszített az értékéből 0,6 százalékot. Utoljára 636 forinton kötöttek rá ügyletet.

Így aztán az ellentétes hatások nyomán a BUX csütörtöki záróértéke közvetlen közelében, 58 458 ponton maradt.

A hazai részvények annak ellenére nem mutatnak kimagasló formát, hogy a várva várt hír mellett pozitív az európai befektetői hangulat is, igaz, Amerikában minimális veszteséget mutatnak a meghatározó indexek a tőzsdenyitás előtti online kereskedésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.