Főként a lengyel devizaadósok által indított perekre képzett közel eurómilliárdos céltartalék, illetve az ukrán adóemelés miatt éves bázison 67 százalékkal, 272 millió euróra zuhant a Raiffeisen International Bank (RBI) negyedik negyedéves nettó nyeresége, miközben a bank által közzétett elemzői konszenzus 318 millió euróra számított – közölte az osztrák bank szerdán reggel.

RBI - Raiffeisen Bank International
Meggyűlt a Raiffeisen baja Kelet-Európával. Fotó: HELMUT FOHRINGER

Készül az oroszországi kivonulás forgatókönyve

Éves szinten részvényenként 10,76 euróról 6,93 euróra, összességében pedig 34 százalékkal, 2,4 milliárd euróra zsugorodott az adózott eredmény, amelyből Oroszország és Fehéroroszország nélkül számított konszolidált nettó eredmény mindössze 997 millió eurót tett ki – közölte a bank szerdán. Az idei évre az igazgatóság kismértékben csökkenő bevétellel számol.

A gyorsjelentés bemutatásakor a kelet-közép-európai régióban rendkívül aktív pénzintézet menedzsmentje ismét megerősítette, hogy továbbra is dolgoznak az Oroszországból történő kivonulás forgatókönyvén.

 Oroszországban 2022 második negyedéve óta 56 százalékkal csökkent a hitelállományunk, amely év végén 6 milliárd eurót tett ki

– jelentették ki. A pénzforgalmi üzletágat is visszaszorították, és a csoport saját leányvállalata kivételével az oroszországi levelezőbankokkal minden kapcsolatot megszüntettek.

Az RBI oroszországi jelenléte ugyanakkor a Reuters szerint a Bécs és Moszkva közötti erős gazdasági kapcsolatokat jelzi, hiszen Ausztria egyrészt továbbra is az orosz földgáz egyik legnagyobb európai vevője, másrészt a császárváros még mindig Oroszország és a szovjet utódállamok kvázi bankközpontjaként működik.

Sínen van a Raiffeisen trükkös Strabag-ügylete

Szintén szerdán jelentette be amúgy a Raiffeisen, hogy sínen van az Oleg Gyeripaszka orosz üzletemberrel kötött megállapodás, amellyel a pénzintézet – oroszországi eredményeit trükkösen felhasználva – közel 28 százalékos részesedést szerez a Strabag építőipari csoportban, és az ügylet lezárása még az év elején várható.

Minden szükséges dokumentumot benyújtottunk az illetékes hatóságoknak

– közölte Johann Strobl, a bank vezérigazgatója.

A cégvezetés szerint az ügylet jelentősen csökkenti az orosz Raiffeisen saját tőkéjét, és ezáltal tovább karcsúsítja a csoport orosz üzletágát.

 

Nem lankadnak a lengyel devizaadósok

A tavalyi eredményt jelentősen terheli a svájci frankban eladósodott lengyel magánszemélyek által indított perekre képzett 873 millió eurós céltartalék. Az évtizedes jogviták több ezer lengyelt érintenek, akik a 2008-as pénzügyi világválság előtt svájci frankban kötöttek alacsony kamatozású hitelszerződéseket lakásvásárlásuk finanszírozására.

A lengyel zloty azonban a forinthoz hasonlóan jelentősen leértékelődött a frankkal szemben, ezért a hitelesek rengeteg pert indítottak bankjaik ellen, amelyek a mai napig sem zárultak le.

Az RBI részvénykurzusa a csalódást keltő gyorsjelentésre csaknem 7 százalékkal, 19 euró alá zuhant. Az LSEG elemzői konszenzusa a beszámoló publikálása előtt a papírt 22,04 eurós medián célár mellett vételre ajánlotta.