Kifejezetten izgalmas reggelen van túl a forint kedden: a hazai deviza a korai órákban viszonylag mélyről nagyot menetelt mindkét nagy nemzetközi valutával szemben, a KSH tavaly novemberi kereseti adatait látva azonban ismét gyengülésnek indult, és szinte minden korábbi felfutását annulálta perceken belül.

Hungarian,Money,,Forint,,All,Banknotes,And,Coins,,National,Currency,,Close
Megrángatták kora reggel a forintot.
Fotó: Shutterstock

A forint az euróval szemben 383,75 környékéről 0,27 százalékkal, 382,69-ig erősödött, majd 0,2 százalékkal, 383,41-ig csúszott, a dollárral szemben pedig 352,7-ről 0,55 százalékkal, 360,6-ig menetelt, mielőtt 0,25 százalékkal, 351,65-ig ereszkedett.

A forint hektikus mozgását a KSH adatait megelőzően az azzal kapcsolatos piaci optimizmus támogatta, az adatközlést követően azonban elbizonytalanodhattak az MNB kamatpályájával kapcsolatosan, így korrekció történhetett a nemzetközi devizapiacon.

Az euró-forint árfolyam 5 nap
Izgalmas napokon van túl a forint árfolyama

A forint reggeli csapongását követően a devizapiacon érzékelt bizonytalanság a tőzsdére is áthúzódott: a BUX index 0,83 százalékkal, 64 169 pontig gyengült a kereskedés első perceiben, a blue chipek felemás nyitásával övezve.

Az OTP részvényei ugyanis 2,33 százalékkal, 16 750 forintig zuhantak, szemben a Richterrel, amelynek papírjai 0,32 százalékkal, 9500 forintig, és a Magyar Telekommal, melynek árfolyama 0,51 százalékkal, 794 forintig erősödött. A Mol kurzusa a tegnapi záróértéken, 2838 forinton áll.

Az OTP-papírok szakadásának az lehet a hátterében, hogy jelentős kockázatra figyelmeztettek az S&P elemzői, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium felvetette, hogy a hitelkamatok csökkentése érdekében módosítani lehetne a referenciakamatokat a jelenlegi BUBOR-kamatról a DKJ-hozamra. 

A Standard & Poor’s elemzői szerint a beavatkozásnak a jelentős a kockázata, mivel csökkentené a bankok jövedelmezőségét és alááshatná a külföldi befektetők bizalmát.