Szerző: Péntek Ádám, az Erste részvényelemzője

A szokásokhoz híven a légitársaságok és a nagybankok számolnak be elsőként az elmúlt három hónap eredményeiről. Pénteken nagy zsúfoltság várható, ugyanis ezen a napon jelent a Delta Air Lines, a JPMorgan, a Wells Fargo és a Citi, jövő kedden pedig csatlakozik hozzájuk a Goldman Sachs és a Morgan Stanley is.

A FactSet előrejelzése szerint az októbertől decemberig tartó időszakban ismét nőtt az S&P 500-as vállalatok bevétele éves összevetésben, méghozzá 3,1 százalékkal. Így már 12. negyedéve tart a jó sorozat, de azért az árnyalja a képet, hogy a növekedés mértéke elmarad az inflációtól.

A szektorok szerinti lebontásból az látszik, hogy az elemzői várakozások szerint az S&P 500 tizenegy ágazata közül nyolcban növekedtek a bevételek az előző évhez képest, legnagyobb mértékben a pénzügyi vállalatok esetében.

 


Ami a nyereséget illeti,

 az S&P 500 vállalatai átlagosan szerény, 1,3 százalékos növekedésről jelentenek majd a várakozások szerint. 

Szeptember végén az elemzők még 8 százalékos profitbővülést vártak, de a gazdaság lassulása okozta félelmek miatt időközben lefelé módosultak az előrejelzések.
A tizenegy szektorból ötben várható éves szintű nyereségnövekedés, a kommunikációs szolgáltatások, a közművek és a nem alapvető fogyasztási cikkek szektora vezetésével. Ezzel szemben hat ágazatban az előrejelzések szerint csökkent a nyereség, leginkább az energiaipari és az egészségügyi vállalatoknál.
Érdemes megemlíteni, hogy az egyes szektorok teljesítményét számottevő mértékben befolyásolhatja egy-két óriásvállalat. A kommunikációs szolgáltatások szektorában 41,6 százalékos nyereségnövekedés várható, azonban a Meta teljesítménye nélkül ez csak 25 százalék lenne. A nem alapvető fogyasztási cikkek szektorától 23 százalékos profitnövekedést remélnek, ami az Amazon nélkül 3,2 százalékos csökkenésre változna. Az egészségügyi szektor eredményének 20,3 százalékos várt visszaesése pedig a Pfizer, a Merck és a Moderna nélkül 1,2 százalékra mérséklődne.
Az S&P 500 12 havi előretekintő P/E-aránya 19,2, ami magasabb az ötéves (18,9) és a tízéves átlagnál (17,6) is. A második negyedév végén ez még csak 17,8 volt. Ez azt jelzi, hogy az elmúlt hónapokban megdrágultak az S&P 500-as részvények a részvényenkénti nyereséghez viszonyítva.
A tavalyi negyedik negyedéves szerény növekedés után meredek javulásnak indulhat a vállalatok eredménye. Az elemzők jelenleg 6 százalékos növekedést várnak az idei első három hónapra 2023 azonos időszakához viszonyítva, a teljes évet tekintve pedig 11,8 százalékos lehet a profitbővülés.