Megduplázta nyereségét tavaly év végén a Delta Air Lines, amely az utazási kedv élénkülése révén minden korábbinál nagyobb árbevételt ért el 2023-ban. A harmadik legnagyobb amerikai légitársaság részvényesei így sem lehetnek felhőtlenül boldogok, mivel a vállalat lejjebb szállította idei évre vonatkozó eredménycéljait.

Airlines Face Challenges Amid Surging Summer Travel And 5G Deadline
A tavalyi rekordév után óvatos idei profitcélt tűzött ki maga elé a Delta Air Lines. 
Fotó: Reginald Mathalone / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Delta hat százalékkal magasabb, a bázisidőszakénál 14,22 milliárd dolláros árbevételt ért el október és december között, főként a nemzetközi járatok iránti kereslet növekedése révén, ami meghaladta a belföldi járatokon megtermelt bevételt is. Az egyszeri tételektől megszűrt 13,66 milliárdos forgalom 140 millió dollárral múlta felül az elemzői prognózist.

A társaság profitja eközben az egekbe szökött, az egy évvel korábbi 828 millió dollár több mint kétszeresét, 2,04 milliárd dollárt szállítottak ezen a soron.

A tisztított egy részvényre jutó nyereség (EPS) 1,28 dollár volt, 11 centtel erősebb az LSEG elemzői konszenzusában szereplőnél.

Az időszak során rekordszámú utas választotta a Delta prémium szolgáltatásait, így az első osztályú kiszolgálást, az ebből származó bevételek 15 százalékos bővülése ezzel meghaladta az olcsóbb, turistaosztályra szóló jegyekből származó forgalom 10 százalékos növekedését.

Ed Bastian vezérigazgató szerint ezzel együtt a légitársaságnak még mindig kihívásokkal kell szembenéznie az ellátási láncok szakadozása miatt.

Tovább húzódik a repülőgépek javítása, és az újbóli üzembe helyezésük

– hangsúlyozta a cégvezető, aki szerint a repülőgép-javítás és az alkatrész-ellátási lánc „a legnagyobb olyan területe az iparágnak, amely még nem tért vissza a járvány előtti szintre”.

Vélhetően emiatt fogott halványabban a vezetőség ceruzája, amikor a 2024-es célszámokat újraírta. Az idei évre hat-hét dollár közötti EPS-t valószínűsít a társaság, ami visszafogottabb a tavaly kijelölt, hét dollár feletti részvényenkénti nyereségnél. 

A 2023-as év egészét 6,25 dolláros EPS-sel zárta a Delta. Az idei első negyedévben négy-hat százalék közötti bevételnövekedésre számít a vezetőség, amihez 25-50 cent EPS társulhat, összhangban az elemzői prognózissal.

 

A Delta részvényei 6,5 százalékot zuhantak a gyenge idei eredményjelzésre a pénteki tőzsdenyitást követő percekben.