BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négy csavaron múlhat egy repülőgépgyártó sorsa?

Fél évtizede küszködik repülési tilalmakkal a Boeing, mégis talpon van.

Egyre nyugtalanítóbb részletek derülnek ki a hétvégi Boeing-baleset kapcsán.  A United Airlines és az Alaska Airlines is laza alkatrészeket fedezett fel Boeing 737 MAX 9 repülőgépein. A Boeing részvénye hétfőn 8 százalékot zuhant, ami 12 milliárd dollárt olvasztott le a piaci értékéből. A légitársaság a nagy indexsúlya miatt napközben a Dow Jones ipari átlagot is letörte. A zárás utáni kereskedésben tovább esett a kurzus, vagyis a keddi kereskedési kilátások sem kedvezőek.

The Boeing Company building
Fotó: GettyImages

A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Testület (NTSB) nyomozói azt mondják, hogy amikor az Alaska Airlines repülőgépén egy vészkijárat méretű ajtódugó körülbelül 16 ezer láb magasságban kirobbant, akkor hiányzott az a négy csavar, amely megakadályozta volna, hogy a dugó elmozduljon az ütközőkről. 

Most azon dolgozunk, hogy megállapítsuk, beszerelték-e valaha ezeket a csavarokat?

– értesült a Wall Street Journal. 

A United Airlines korábban azt közölte, hogy ellenőrzéseik során találtak olyan eseteket, amelyek az ajtódugó beszerelési problémáihoz kapcsolódnak, így például olyan laza csavarokat, amelyek meghúzásra szorultak. Hasonlóan, a MAX 9 flottáját ellenőrző Alaska Airlines is meglazult alkatrészekről számolt be az érintett területen.  

Mindeközben a Szövetségi Légiügyi Hatóság (FAA), mely szombaton földre parancsolta az Alaska-balesetben érintett Boeing típust,  jóváhagyta a légitársaságok ellenőrzési eljárásait, ami fontos lépés a felszállási engedélyhez. Más kérdés: miből gondolja az FAA, hogy a földi ellenőrzések megakadályozzák a baleset megismétlődését, ha az NTSB nyomozói még nem tudják megmondani, vajon mi okozhatta az ajtódugó kirobbanását. 

A mostani baleset, a vizsgálat és a repülési tilalom annál is fájdalmasabban érinti a Boeingot, mert késésben van a MAX gépcsalád minden típusának fejlesztésével és szállításával a fél évtizeddel ezelőtti katasztrófák és az azt követő nemzetközi repülési tilalmak miatt. Ami 

a konkurens Airbus malmára hajtja a vizet. 

A Reuters értesülései szerint a Delta Air Lines előre haladott tárgyalásokat folytat több tucat széles törzsű Airbus repülőgép, köztük az extra A350-1000 modell vásárlásáról. Az üzletet már pénteken nyilvánosságra hozhatják, amikor az amerikai légitársaság beszámol negyedik negyedéves eredményéről.

Újra előkerült a Ryanair tavaly őszi fenyegetőzése, hogy 

nem veszik át a már megrendelt Boeing gépeket a szállítási késedelem miatt,

ami a nyári menetrendet veszélyezteti. A fapados társaságnak ugyanis már áprilisban át kellene vennie az 57 repülőgépet, hogy azok júniustól forgalomba állhassanak. Már egyhónapos csúszás is felborítaná a nyári menetrendet. Ezért ebben az esetben nem vennék át a gépeket.    

Jó kérdés: 

miként lehet még talpon a Boeing?

 Nos, ezt az elemzők iparági sajátságokkal magyarázzák: jellemzően hosszú évekre előre lekötött szerződések irányítják a repülőgépgyártást, s a megrendelőknek a különböző típusok egyidejű üzemeltetése akkora többletköltséget okoz, hogy valójában a Boeing félévtizedes gondjai ellenére sem feltétlen éri meg a légitársaságoknak repülőgéptípust váltani. Ez lehet a magyarázata, hogy a konkurencia az elmúlt 5 évben nem tépte ki a piacot a Boeing kezéből.

Bár a Boeing bevétele növekvő pályán van, az elemzők úgy vélik, hogy még jövőre is elmarad a 2018-2019-es nagy légi katasztrófák előtt megszokott szinttől.    

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.