Ismét külföldi befektetők kezében van az OTP Bank részvényeinek több mint a fele. A pénzintézet hétfőn publikálta részvényesi struktúráját, amely szerint a külföldi intézményi befektetők 54,45 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkeznek a bankban. Emellett külföldi magánszemélyek is tulajdonosok, a részvények fél százaléka az övék.

otp_IMG_9440_LUS 20221129 Budapest OTP bankfiókFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 20221129 Budapest 
OTP bankfiók
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Megéri betérni részvényekért is. 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A tulajdonosok 31,4 százalékban belföldi intézmények, valamint ide sorolják az OTP Bank MRP-szervezetnél lévő, mintegy 12 millió darabos állományt is. 

A hazai magánbefektetőknél az OTP-papírok 13,4 százaléka koncentrálódik.

Egy évvel ezelőtt még 50-50 százalék volt a magyar és külföldi tulajdon az OTP Bankban, azóta azonban közel 5 százalékponttal nőtt a külföldi tulajdonosok kezében koncentrálódó állomány. Mindenesetre megérte OTP-részvényeket venni, egy év alatt 50 százalékkal nőtt a bankpapírok árfolyama.

 

A külföldi befektetők közül a legnagyobb részvénycsomag a Groupamáé, még 2008-ból, amikor az OTP eladta biztosítási üzletágát a francia társaságnak, s a tranzakció keretében a Groupama 8 százalékos részesedést vett az OTP Bank részvényeiből – jelenleg 5,1 százalékkal rendelkeznek. 

Az értékpapírok 3,4 százaléka koncentrálódik a Vanguard alapjaiban, amelyekben összesen 7,6 ezermilliárd dollárt érő befektetést kezeltek (2023 márciusi adatok szerint). A Vanguardot kis lemaradással a BlackRock követi (3,1 százalék). A T. Rowe amerikai alapjai már csak 1,5 százalékkal rendelkeznek, holott korábban jóval nagyobb részvénycsomagot birtokoltak, tavaly márciusban 5 százalék felett is járt a tulajdonrészük. Az akkori 9500 forintos nyomott OTP-árfolyam azonban már nem tért vissza, sőt folyamatosan nőtt a bankpapírok értéke, szóval rossz időzítéssel csökkentette 5,6-ről 1,5 százalékra befolyását a T. Rowe.

Az 55 százalékos külföldi részarány azt is jelenti, hogy az elemzői konszenzusban szereplő, részvényenként 502 forintos osztalékkal számolva, 77,3 milliárd forint ütheti a a magyar bank határon túlnani tulajdonosainak markát, feltéve, ha a pénzintézet közgyűlésére valóban ilyen nagyságrendű osztalékjavaslattal érkezik az igazgatóság. 

Tovább vette az OTP-részvényeket Csányi Sándor alapítványa

Továbbra is vásárolja az OTP Bank részvényeit a pénzintézet elnök-vezérigazgatójához köthető Unity Vagyonkezelő Alapítvány. Így tett hétfőn is: aznap 550 darabbal bővült a portfólió 16 782 forintos átlagáron. Jelenleg az alapítvány már 135 500 darab OTP-részvénnyel rendelkezik, ennek aktuális értéke 2,29 milliárd forint.