Öt százalék fölé növelte az OTP Bankban meglévő tulajdonrészét a T. Rowe Price Grouphoz tartozó T. Rowe Price International Ltd. – jelentette be a magyar pénzintézet szerda délelőtt a honlapján.

Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

A kifejezetten a növekedési részvényekre fókuszáló, 1600 milliárd dollárnyi ügyfélpénz útját egyengető amerikai eszközkezelőnek március 21-én 14 037 515 OTP-részvénye volt, a szavazati súlya ezzel 5,02 százalékra nőtt a legnagyobb magyar hitelezőben.

A Morningstar adatai szerint a tengerentúli befektetési szolgáltató kilenc alappal is bevásárolta magát az OTP-be, és a sávátlépéskor bejelentettnél is nagyobb, 5,64 százalékos részesedéssel bír a magyar társaságban, összesen 15 813 951 részvényt birtokolva.

Az OTP kurzusa a szerda délelőtti bejelentés óta 0,6 százalékkal, 9970 forintra emelkedett, ezzel újra a 10 ezer forintos szintet ostromolja az árfolyam.

Stabilizálhatja az OTP árfolyamát, hogy a részvényesek fele már hazai befektető

Január elején már a magyar lakosság kezében volt az OTP-részvények 17,5 százaléka, és egyre több hazai intézményi befektető zsákolja a papírt. Az  OTP Bank részvényein fele-fele arányban osztoznak a hazai és a külföldi befektetők. Ez jelentős átrendeződés, tekintve, hogy egy éve még 67 százalék volt a nem magyarok aránya és szavazati befolyása.