Közel két évtizede nem voltak ennyire rossz bőrben a Hongkongban jegyzett kínai cégek részvényei: a HSCE index az idén már 11,8 százalékot vesztett értékéből, az elmúlt egy év során pedig 35 százalékot zuhant, ötezer pont alá rántva ezzel a mutatót – erre legutóbb 2005 novemberében volt példa.

Chengdu,,China,-,19th,Aug,2022:,"in,Jail",Field,With, kínai részvények
Tovább csúsznak a lejtőn a kínai részvények. Fotó: ZorroGabriel

A Hang Seng China Enterprises Index (HSCE) évtizedek óta nem látott gyengélkedésének oka az olyan kínai cégek részvényeinek szakadása, mint a közösségimédia-óriás Tencent vagy éppen az online kereskedelemmel foglalkozó Meituan. 

A kínai vállalatok mélyrepülése elsősorban az ország egyre romló gazdasági kilátásainak és a Tajvannal kapcsolatos geopolitikai feszültség tovagyűrűzésének tudható be: a távol-keleti ország ugyanis immáron évek óta nem tud kimászni az egyre mélyülő ingatlanválságból, emellett fojtogató deflációs nyomással, elmaradó fiskális és monetáris politikai stimulusokkal, továbbá ismételten erőre kapó felügyeleti zaklatással kell szembenézzenek a cégek, ami tömegével riasztja el a befektetőket a térségből.

Tartósan gyenge időszak következik a kínai gazdaságban, menekül a külföldi tőke maradéka is

A világ második legnagyobb gazdaságát ingatlanválságok, adóssághegyek és geopolitikai bizonytalanságok garmadája sújtja, a közelgő amerikai választások pedig akár évekre is meghatározhatják az ország kilátásait. Rossz bőrben van a kínai részvénypiac, de lehet ez még rosszabb is – Móró Tamással, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégájával beszélgettünk.

A HSCE index idei 12 százalék körüli gyengülését az egyik legnagyobb kínai mutató, a CSI 300 5,1 százalékos értékvesztése és az S&P 500 1,5 százalékos erősödése kísérte.

A Hang Seng China Enterprises Index alakulása max
A Hongkongban jegyzett kínai részvények indexe 2005 vége óta nem volt ilyen rossz bőrben

Marvin Chen, a Bloomberg Intelligence elemzője szerint a kínai részvények gyengülésének idei felvonását a régióban elérhető, a kínainál vonzóbb piacok térnyerése és a rövid távú katalizátorok hiánya is elősegítette: az ország üzleti hitelezői ugyanis továbbra sem csökkentik az irányadó kamatlábat a vállalatok számára, ami ugyan a jegybanki iránymutatásokkal összhangban van, ám a gazdaság és a külföldi befektetők számára kedvezőtlen előjeleket hordoz.