Tovább erősödött a rubel a szerdai kereskedés kezdetén a dollárral szemben, folytatva az előző napi trendet, köszönhetően a jegybanki beavatkozásoknak és az exportőrök devizaeladásainak.

Ruble,Exchange,Rate,Chart,On,International,Stock,Exchanges.,Concept,Depreciation
Fotó: Shutterstock

Magyar idő szerint reggel 08:48-kor a rubel 0,4 százalékkal volt erősebb az egy nappal korábbinál, így csak 89,52-ot kellett adni egy zöldhasúért, míg az euró 98,03 rubelbe került, miután a közös európai fizetőeszközzel szemben 0,3 százalékot erősödött az orosz deviza. A rubel a jüannal szemben is 0,4 százalékot erősödött, így a kínai pénzért 12,45 rubelt kellett adni.

A jegybanki beavatkozásokat idén egy módosított képlet alapján hajtják végre, ami a várakozások szerint erősítheti a rubelt. 

A tervek szerint január 9–12. között napi 900 millió rubel értékben dob piacra devizát az orosz jegybank.

A dollár-rubel árfolyam heti
 

Az év végén és újévkor felhalmozott devizát is várhatóan mostanában dobják piacra az exportőrök szakértők szerint – írja a Reuters. Az orosz deviza utoljára októberben süllyedt a 100-as szintre a dollárral szemben. Egy elnöki rendelet arra kötelezi az ország exportőreit, hogy devizájuk egy részét váltsák belföldi fizetőeszközre, ami erősíti a rubelt, hasonlóan az országban uralkodó 16 százalékos alapkamathoz.