Rég látott remek formáját mutatja a devizapiacon az orosz rubel, amely a dollárral szemben négyhavi csúcsra ért. Hétfőn is erősödött az orosz fizetőeszköz, amit az exportőrök kikényszerített devizaeladásai, a magas kamatlábak és a javuló olajárak támogatnak.

Russian,Rubles,Isolated,,Packed,Stack,Of,Banknotes,5000,Rubles
Fotó: Shutterstock

A múlt hónapban még 100 rubelnél is többet kértek egy dollárért. Hétfőn már 88,4 alatt jegyezték a dollár-rubel kurzust, mely 1,1 százalékot süllyedt. Ilyen szinteken július eleje óta nem járt az árfolyam. A rubel az euróval szemben közel 1 százalékot, míg a jüannal szemben közel fél százalékot erősödött.

Putyin keményen odacsapott a pénzváltó asztalra

A rubelt erősíti Putyin elnök októberben életbe lépett rendelete a kötelező devizaértékesítésről, amely 43 exportőrcsoportot arra kötelez, hogy devizabevétele 80 százalékát hazatelepítse, 90 százalékát pedig értékesítse. 

A rubel e heti erősödését a hónap végén esedékes adófizetések is támogatják, mert ilyenkor az exportőrök a devizabevételeket rubelre váltják, hogy teljesítsék belföldi kötelezettségeiket – emlékeztetett Bogdan Zvarich, a Banki.ru vezető elemzője, aki hétfőn hajnalban még azt várta, hogy a dollár-rubel pár a 85–90-es sáv közepét célozza a héten. 

Egyelőre a hétfői mozgások ezen jóval túlnyúltak, amennyiben a kurzus a rubel erős oldalán kilépett a sávból. 

Az orosz rubel most a vártnál szigorúbb október végi kamatemelés kedvező hatását is élvezi. 

 

 Az orosz központi bank jelezte, hogy újabb kamatemelésre lehet szükség, mielőtt elkezdhetné csökkenteni a hitelfelvételi költségeket, de az elemzők nagyjából egyetértenek abban, hogy a kamatemelési ciklus a végéhez közeledik. Ahogy  Alekszej Antonov, az Alor Broker munkatársa fogalmazott: 

Előbb, mint utóbb, a szabályozónak lazítania kell a monetáris politikai gyeplőn, s akkor majd a pénzkínálat folyamatos növekedése nyomást gyakorol a rubelre.

Az orosz gazdaság szempontjából fontos benchmark, a Brent kőolaj globális referenciaértéke, 0,7 százalékkal emelkedett, s hétfőn hordónként 81,16 dollár volt.

A magyar forint is erős szinteken mozog. 

Az elmúlt egy hónapban 3,58 százalékot erősödött a dollárral szemben, s hétfőn 347,76 közelében mozgott a kurzus. A forint a feltörekvő devizákkal együtt erősödött, az amerikai kamatemelés egyre csökkenő valószínűsége és az egyre masszívabb kamatcsökkentési várakozások fűtik. Az MNB keddi kamatdöntése azonban, ahol a piaci várakozás kamatvágás, átrajzolhatja a forint árfolyampályáját.