Nagy tételben adott el Mark Zuckerberg Facebook-alapító Meta-részvényeket tavaly év végén, derül ki az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott dokumentumokból, amiket a MarketWatch szemlézett.

Meta founder and CEO Mark Zuckerberg speaks during Meta Connect event at Meta headquarters in Menlo Park, California on September 27, 2023. (Photo by JOSH EDELSON / AFP)
Mark Zuckerberg közel 150 milliárd forintnak megfelelő összegért adott el a Meta-részvényeiből. Fotó: AFP

A cégvezér 2023 utolsó két hónapja során kereskedési naponként 1,8 millió részvénytől vált meg, összesen 428 millió dollárért. Ez forintra átszámolva mintegy 148 milliárd forintnak felel meg.

Zuckerbergnek nem a saját cégébe vetett bizalma illant el, sokkal inkább arról lehet szó, hogy kihasználta és profitra váltotta a technológiai vállalat tavalyi évben mutatott elképesztő, 194 százalékos raliját, amivel a Facebook anyacége lekörözte a legtöbb, szintén kiemelkedően jól teljesítő technológiai sztárrészvényt is.

A Facebook-alapító a tavaly év végi tranzakcióval egy kétéves szünetet tört meg, legutóbb ugyanis 2021 novemberében adott el utoljára Meta-papírokat.

A nagy kitárazás mellett Mark Zuckeberg továbbra is jókora érdekeltséggel bír a közösségi platformot üzemeltető vállalatban, a Meta részvényeinek 13 százalékát birtokolva. A cégvezető 125 milliárd dollárra becsült vagyonával pedig a világ hetedik leggazdagabb embere a Bloomberg Billionaires Index szerint.

 

A Facebook mellett az Instagram és a WhatsApp tulajdonosának számító Meta nem indította jól az új évet, 2024 első két kereskedési napja során 2,7 százalékot esett az árfolyam. Zuckerberg vagyona pedig ezzel párhuzamosan 3,4 milliárd dollárral apadt, de egyelőre csak papíron, újabb eladásról ugyanis idén még nem érkezett hír.