BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Elon Musk lett idén a világ leggazdagabb embere, de a többi milliárdosnak sincs oka panaszkodni

Elon Musk, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos és Bill Gates több tízmilliárd dollárral lett gazdagabb idén, míg velük szemben Gautam Adani és Carl Icahn sokat vesztett, de éhen halni ők sem fognak. Idén a mesterséges intelligencia körüli nagy felhajtás sokat segített világ leggazdagabb embereinek.

A világ 500 leggazdagabb emberének vagyona 1,5 ezermilliárd dollárral nőtt az idei évben – derül ki a Bloomberg Billionaires Index adataiból. A legnagyobb mértékben a Mark Zuckerberget ketrecharcra kihívó Elon Musk növelte tulajdonát: az üzletember Tesla és a SpaceX sikerének köszönhetően 95,4 milliárd dollárral lett gazdagabb, így 232 milliárd dollárral a lista első helyén áll.

Van ok az örömre: idén a legtöbbet Elon Musk kanalazta össze.
Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP

Az Amazon vezére, Jeff Bezos pénztárcája 71,3 milliárddal hízott, így 178 milliárddal jelenleg a Föld harmadik leggazdagabb emberének számít. A Louis Vuitton anyavállalatát, az LVMH-t birtokló Bernard Arnault idén 16,9 milliárdot tudott összekanalazni, miután a luxuscikkek iránti kereslet globális visszaesése a cég részvényeire is rányomta a bélyegét. Arnault 179 milliárddal dollárral még mindig a második a listán.

Mark Zuckerberg 84 milliárd dollárt keresett idén, így 130 milliárdos összvagyonával a hatodik helyet szerezte meg. A Microsoft miatt ismert Bill Gates is nagyot ment 31,3 milliárd dolláros gyarapodással, így jelenleg 141 milliárddal negyedik az összesítésben. A technológiai szektorban tevékenykedő milliárdosok vagyona 48 százalékkal, 658 milliárd dollárral nőtt az évben, 

amit a mesterséges intelligencia körüli nagy felhajtás segített elő.

A lista első tíz helyén Bernard Arnault és Warren Buffett kivételével kizárólag a techszektor szereplői találhatóak. Idén a legnagyobb visszaesést az indiai üzletember, Gautam Adani hozta össze, akinek 37,3 milliárddal zsugorodott a vagyona. Adani és vállalatai vesszőfutása januárban kezdődött, amikor a Hindenburg shortos befektetői csoport csalással és tőzsdemanipulációval vádolta meg Ázsia leggazdagabb emberét.

Hinderburgnak köszönhetően egy másik üzletember, Carl Icahn is bukott 18,1 milliárd dollárt, ebből több mint 10 milliárd dollárt egyetlen nap alatt vesztett el. Az Icahn Enterprises viselt dolgai iránt a hatóságok is érdeklődni kezdtek, a 87 éves üzletember pedig kikerült a világ 500 leggazdagabb emberét összegző listából.

A SoftBank alapítója, a 66 éves Szon Maszajosi 1,1 milliárddal lett szegényebb a WeWork irodamegosztó vállalat csődje miatt, így a japán befektető 11,4 milliárd dolláros tulajdonnal rendelkezik. Az üzletember már komolyabb hullámvölgyeket is átélt, például több tízmilliárd dollárt veszített a dotcomlufi kipukkadásakor a kétezres évek elején.

A portál a gyarapodásokat az idei tőzsdei ralival magyarázza. Az idei tőkepiaci körkép élesen ellentétes képet mutatott a tavalyival: míg 2022-ben a kötvényeken és a részvényeken is szinte csak veszteni lehetett világszerte, idén mindkét eszközosztály két számjegyű erősödést élt meg, viszonylag kevés olyan tőzsde volt, amely veszteséggel zárta az idei esztendőt.

Amerika leggazdagabb államában él a legtöbb hajléktalan

A jövedelemkülönbségek és a magas lakhatási költségek teszik hajléktalanná az embereket Kaliforniában, ahol az idősebbek és a színes bőrűek a leginkább veszélyeztetettek. Kaliforniában él az összes amerikai hajléktalan harminc százaléka annak ellenére, hogy az állam csupán az ország teljes népességének 12 százalékát adja.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.