Közzétette reggel az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a szerdán lebonyolított dollárkötvény-kibocsátás részleteit. Már előző nap lehetett tudni, hogy a nagy érdeklődés láttán az ÁKK a tervezett 2 milliárd dolláros forrásbevonást 2,5 milliárd dollárra emelte. 

American,Paper,Money.,100,Dollar,Bill,With,Portrait,Of,Benjamin, dollár,
Fotó: Shutterstock

Csütörtökön az is tisztázódott, hogy a befektetők évi 5,741 százalékos hozamért jegyezték le a 2036 tavaszán lejáró hitelpapírokat. A kamata 5,5 százalék, a kibocsátás a névérték 97,88 százalékán történt meg.  

A magyar államtól 1,8 százalékpontos hozamprémiumot vártak el a befektetők, a referenciakötvénynek tekintett, 2033-ban lejáró amerikai állampapírhoz képest. 

A futamidő szokatlanul hosszú (12 év), de ránézve az amerikai hozamgörbére érthető a választás, a dollárhozamok az 5–15 éves lejáratra a legalacsonyabbak.

A kötvényekre több mint kétszeres volt a befektetői érdeklődés, az időzítés is jó volt, a globális befektetői környezet is kedvezett, ennek is köszönhető, hogy a 2 százalékra várt hozamprémium helyett 1,8 százalékpont lett a végleges. A befolyt összeget az ÁKK euróra cseréli, majd azt általános finanszírozási célokra használja. 

Dollárkibocsátást tervez Magyarország – a rövid forintkötvényekre napok óta szerény a kereslet

Az év első felében kétmilliárd dollár értékben bocsáthat ki devizakötvényt a magyar állam. Az időzítés jónak tűnik, jókorát estek ugyanis az elmúlt három hónapban a dollárkötvényhozamok, azonban a hazai dkj-aukción szerény érdeklődés volt tapasztalható.