Az elmúlt napokban az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) tizenegy bitcoinba fektető tőzsdén jegyzett alap (ETF) tőzsdei kereskedésének elindítását engedélyezte. Ez fontos mérföldkő lehet a kriptovaluta-ipar számára, és új fejezetet nyithat a bitcoinbefektetésekben, mivel növekedhet a és a kriptovaluták elfogadottsága, így az alapok intézményi és magánbefektetői várhatóan széles körben áramoltatnak majd tőkét az eszközbe. A jóváhagyott ETF-ek között olyan neves kibocsátók találhatók, mint a BlackRock, a Grayscale, az ARK és a WisdomTree.

A spot bitcoin-ETF-ek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy közvetlenül a kriptovalutát birtokolják, és egy hagyományos brókeri számla keretein belül részesedjenek a bitcoin piaci mozgásából. Az ETF-ek bevezetése nagyban megkönnyítheti az intézményi befektetők és a kisbefektetők számára a bitcoinba való befektetést, és hozzájárulhat a kriptoeszközök keresletének növeléséhez.  

E kedvező hírek ellenére – sokak számára meglepő módon – a bitcoin ára erős csökkenést mutatott. A Cointelegraph adatai szerint a bitcoin ára 6,8 százalékkal csökkent a SEC döntése utáni két napon belül, ami megerősíti a piaci szereplők „buy the rumor, sell the news” (azaz „pletykára venni, hírre eladni kell”) elméletének második felét. Ez részben azzal magyarázható, hogy az ETF indítása előtti 90 napban a bitcoin árfolyama 75 százalékkal emelkedett, ami csökkentette iránta a befektetők érdeklődését, és árfolyam-korrekcióhoz vezetett.

A Bitcoin árfolyama
stratégia
 

Ez a tendencia hasonló a határidős ügyletekbe fektető CME bitcoin-ETF-ek 2017. decemberi piaci bevezetése után tapasztalt helyzethez: a CME bitcoin-ETF-ek piacra dobása szintén „véletlenül” egybeesett a piac csúcspontjával, és utána árfolyamcsökkenés következett. Látható volt tehát korábban is, hogy a bitcoin piaci reakciója az ETF-ek bevezetésére nem feltétlenül okoz azonnali áremelkedést.

A mostani helyzet hasonló a 2017-ben látottakhoz: a FOMO, azaz a lemaradástól való félelem okán 2017-ben is nagyon sokan a csúcson próbáltak beszállni, és arról beszéltek, hogy az esemény őrülten bullish, azaz árfolyam-emelkedést előre vetítő, ami az árakat egészen egymillió dollárig vagy még magasabbra fogja lökni.

Azon a napon, amikor a jövőbeli szerződések piacra kerültek, a bitcoin elérte addigi csúcsát, ahonnan egy éven át lefelé tartott, és 18 ezer dollárról egészen 3 ezer dollár alá esett vissza. A mostani események ismét rávilágítanak arra, hogy a kriptopiacok a nagy horderejű pénzügyi termékek bevezetésére gyakran váratlanul és ellentmondásosan reagálnak, ezért fontos, hogy a befektetők körültekintők maradjanak, és ne dőljenek be a felfokozott várakozásoknak és spekulációknak.