Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztban számolt be arról, hogy december 11-én indult a gyors és egyszerű, azonnali online értékpapírszámla-nyitás a Magyar Államkincstárban, és az így megnyitott számlák száma ma meghaladta a 10 ezret. 

Varga Mihály Pénzügyminiszter 120230725 Budapest                               Varga Mihály Pénzügyminiszter
Fotó: Kállai Márton KM
Szabad Föld20230725 Budapest                               Varga Mihály PénzügyminiszterFotó: Kállai Márton KMSzabad Föld
Fotó: Kállai Márton

A pénzügyminiszter azt írta, hogy 

az újonnan nyitott értékpapírszámlák állampapír-állománya megközelíti a kilencmilliárd forintot.

Az állampapír a legbiztonságosabb befektetési lehetőség Magyarországon: kiszámítható, inflációkövető hozama mellett kamatadómentes és állami garancia védi. Varga Mihály posztjában úgy fogalmazott, hogy a magyar gazdaság önállósága és Magyarország szuverenitása szempontjából is kulcsfontosságú, hogy az államadósság nagyobb része ne külföldi, hanem magyar kézben legyen: 2010 óta a lakosság részarányát az adósságfinanszírozásban 3 százalékról 20 százalék fölé növeltük.

A december 11-én indított online értékpapírszámla-nyitási rendszer jóvoltából azok is belevethették magukat az állampapírpiaci befektetések világába, akiket eddig visszatartott a bonyolultnak tűnő adminisztrációs folyamat. Ily módon lehetőség nyílt a webkincstár- és a mobilkincstár-hozzáférésen kívül a gyermekeknek szóló Start-számla nyitására is.