A várt 5,3 százalék helyett 5,2 százalékos volt a tavalyi Kínában, a negyedik negyedévben csupán 1 százalékos bővülést mértek. Az ipari termelés decemberben a vártnál nagyobb mértékben bővült, 6,8 százalékkal. Ugyanakkor a kiskereskedelmi forgalom a várt 8 százalék helyett 7,4 százalékkal emelkedett, míg a munkanélküliségi ráta stagnálás helyett 5 százalékról 5,1 százalékra emelkedett az év utolsó hónapjában.

An investor looks at screens showing stock market movements at a securities company in Nanjing in China's eastern Jiangsu province on July 6, 2020. Shanghai stocks surged on July 6 to a more than two-year high as investors piled in following a combination of rosy predictions for the market and strong economic data. (Photo by AFP) / China OUT, kína
Fotó: AFP

A 2024-re szóló konszenzus 4,6 százalékos GDP-növekedést vetít előre.

A friss gazdasági hírek láttán eladási hullám indult a kínai részvénypiacon. A Hang Seng  Index 3,7 százalékkal zuhant, 2022 októbere óta a legrosszabb napot zárva. A CSI 300 index 2,2 százalékkal esett, a külföldi befektetők nettó részvényeladásai 1,8 milliárd dollárt tettek ki egyetlen nap alatt. 

Ekkora mértékű tőkekivonásra több mint egy éve nem volt példa. 

 

A befektetőknek a gyenge gazdasági adat a jelek szerint már sok volt azok után, hogy a hét elején csalódniuk kellett, mivel a központi bank nem lépte meg a várt kamatcsökkentést. 
A részvények zuhanását az sem állította meg, hogy kedd este a Bloomberg megírta, Kína speciális államkötvény-kibocsátást készít elő ezermilliárd jüan értékben, a bevont óriási összeget pedig a gazdaság megerősítésére fordítanák.

A Hang Seng China idén a legrosszabbul teljesítő tőzsdeindex, két hét alatt 9 százalékkal csökkent az árfolyama, ezzel ötéves mélypontot ütött. 

 

Tartósan gyenge időszak következik a kínai gazdaságban, menekül a külföldi tőke maradéka is

A világ második legnagyobb gazdaságát ingatlanválságok, adóssághegyek és geopolitikai bizonytalanságok garmadája sújtja, a közelgő tajvani, majd amerikai választások pedig akár évekre is meghatározhatják az ország kilátásait. Rossz bőrben van a kínai részvénypiac, de lehet ez még rosszabb is – Móró Tamással, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető stratégájával beszélgettünk.