Betelt a pohár Elon Musknál, azonnal megszavaztatja a Tesla részvényeseit a cég átjegyzéséről Delaware államból Texas joghatósága alá – írta csütörtökön a BBC.

(FILES) X (formerly Twitter) CEO Elon Musk attends a symposium on "Antisemitism Online" during the European Jewish Association conference in Krakow, on January 22, 2024. A judge in the US state of Delaware voided the $56 billion compensation package of Tesla chief executive Elon Musk on January 30, 2024, siding with a shareholder who claimed the entrepreneur was overpaid. The electric vehicle maker's share price fell more than three percent in after-hours trading following the publication of the 200-page ruling. (Photo by Sergei GAPON / AFP)
Elon Musknak most már tényleg elege van Delaware-ből. Fotó: AFP

 

Soha ne alapíts céget Delaware-ben!

A költözésről azután röppentek fel a hírek, hogy egy delaware-i bíró kedden hatályon kívül helyezte a vállalat igazgatóságának 2018-ban meghozott a határozatát, amely 55,8 milliárd dolláros fizetési csomagot hagyott jóvá Musknak.

Az ítélet kihirdetése után a Tesla-vezér azonnal posztolt a közösségi médiában is:

Soha ne alapíts céget Delaware államban!

– írta.
A nagy cégek – köztük például az Amazon is – egyébként általában azért jegyeztetik be magukat Delaware-ben, mert ez az állam az Egyesült Államok offshore-övezete, amely kiváló lehetőséget nyújt az adóoptimalizálásra.

Az ítélet indoklásában Kathaleen McCormick bírónő megállapította, hogy a Tesla igazgatóságának a tagjai, akik 2018-ban tárgyaltak a bércsomagról – talán Musk sztárallűrjei és „szupersztári vonzereje” miatt –, a döntésről nem tájékoztatták teljeskörűen a részvényeseket.

Szerinte az igazgatóság és alkuja érthetetlen, ezért úgy döntött, hogy meg kell semmisíteni.

Egy törpebefektető halászta ki a hatalmas összeget Elon Musk zsebéből 

Az amerikai vállalati történelem eddigi legnagyobb béralkuja Musk javadalmazását teljesítménycélokhoz kötötte, például a Tesla részvényárfolyamához és a kitermelt nyereségéhez, ám rendszeres fizetésben nem részesítette.

Az ügy pikantériája, hogy a pert Richard Tornetta személyében egy olyan részvényes indította meg, akinek mindössze kilenc Tesla-részvénye van.

Az ítéletet követően a Tesla-vezér a szintén a tulajdonában álló X közösségi médiaplatformon közvélemény-kutatást indított, amelyben követőitől is megkérdezte, hogy átjegyeztessék-e a Teslát Texasba.

A szavazáson több mint 1,1 millióan vettek részt, és mintegy 87 százalékuk a változás mellett voksolt.

A közönségszavazás egyértelműen Texas mellett szól!

– kommentált Musk az X-en.

 

Az elektromos autógyártó máskülönben 2021-ben már áthelyezte a vállalat központját Kaliforniából Texasba, miután Musknak nem tetszett a kaliforniai adópolitika és jogi szabályozás.

A Tesla részvényei csütörtök délig közel 4 százalékkal, 191 dollárra erősödtek az amerikai tőzsdenyitás előtti online kereskedésben.

A papírokat amúgy az LSEG elemzői konszenzusa 213 dolláros medián célár mellett tartásra ajánlja.