Egy delaware-i bíró megsemmisítette 56 milliárd dolláros fizetési csomagját kedden, mondván, a Tesla igazgatótanácsa által megítélt kompenzáció nem tükrözte a részvényesek érdekét. A Tesla részvényei 3 százalékot estek is a tőzsdezárás után az ítélet hírére, bár egyes befektetők remélik, hogy a döntés átformálja az autógyártó vállalatvezetési struktúráját. A vállalat igazgatótanácsát már eddig is számos kritika érte, amiért nem volt képes megrendszabályozni Muskot, aki vezérigazgatóként már több hatósággal keveredett harcba.

Fotó: AFP

A döntés megszüntette az Egyesült Államok legnagyobb vállalati fizetési csomagját, noha az ítélet ellen lehet fellebbezni. Az ügyben eljáró bírónő, Kathleen McCormick Musk régi ismerőse, ő volt ugyanis a bíró abban az ügyben is, amely arról szólt, hogy a milliárdosnak van-e joga kitáncolni a Twitter megvásárlására tett szerződéséből.

McCormick az ítélet meghozatalakor feltette az 55,8 milliárd dolláros kérdést is, amit az igazgatótanács elmulasztott, nevezetesen, hogy a fizetési tervre szükség van-e ahhoz, hogy Musk a cég élén maradjon – írja a Reuters.

A bírónő az ügyet elé hozó részvényest bízta meg azzal, hogy Musk jogi képviselőivel együttműködve végrehajtsa az ítéletet, amely ellen akkor lehet fellebbezni, ha a felek megállapodtak a részletekben és a részvényesek ügyvédeinek járó kompenzációban, amely a Teslát terheli.

A 2018-ban elfogadott kompenzációs csomag a keddi tőzsdezárás idején mintegy 51 milliárd dollárt érhetett, 

ugyanis az a Tesla részvényeire vonatkozó opciókat tartalmazott, és azok lehívásának is van költsége. Ez Musk 200-210 milliárd dollárra becsült vagyonának nagyjából a negyede lehet, ha az ítélet jogerőssé válik, a milliárdos elveszítheti a világ leggazdagabb embere címet is.

Ugyanakkor az üzletember elégedetlen a jelenlegi fizetésével, az X-en arról írt, hogy a Tesla részvényeinek legalább a negyedét szeretné a kezében tudni ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciához kapcsolódó terveit a vállalat zászlaja alatt valósítsa meg. A milliárdos akkor a cég 13 százalékát birtokolta, ám elmondása szerint a tárgyalások a McCormick-ítéletig nem kezdődnek el. 

Musk egyébként több tízmilliárd dollár értékben adott el Tesla-részvényeket, hogy saját hobbiprojektjeire, például a Twitter felvásárlására legyen pénze.

Az eljárás során a Tesla-vezér 2022 novemberében tett vallomásában arról beszélt, hogy a fizetését a bolygóközi utazások álmának megvalósítására szeretné költeni, így a Tesla egy, az emberiség számára kedvező projektet finanszírozna.

McCormick szerint az igazgatótanács – amelynek többek között Elon testvére, Kimbal és Rubert Murdoch fia, James is tagja – túlságosan közel állt a milliárdoshoz, ezért nem volt képes a részvényesek érdekeit képviselni döntéseiben. Megfigyelők szerint a Tesla negyedéért indított roham az ítélet tükrében esélytelen.

A perben a Tesla igazgatótanácsának tagjai amellett érveltek, hogy a fizetési csomagra azért volt szükség, hogy megtartsák Muskot, és a milliárdos teljes figyelmét a cégre fordítsa. Tekintve, hogy a milliárdos több más céget is vezet, ezt nem feltétlenül sikerült elérniük a kompenzációs csomaggal. Noha Musk rendes fizetést egyáltalán nem kap, jogosult 304 millió Tesla-részvényt venni darabonként 23,33 dollárért, ami jóval alacsonyabb a jelenlegi 190 dollár körüli árfolyamnál.

Az ítélet hatására természetesen Musk kiborult, és az X-en arról írt, hogy sose alapíts céget Delaware államban. Azonban a legtöbb amerikai tőzsdei vállalkozás – köztük a Tesla vagy egykoron a Twitter – nem véletlenül választja az államot a cégalapításhoz, így a milliárdos dühkitörése aligha változtat az állam helyzetén. A Tesla ugyanakkor lehet, hogy jogilag is Texasba költözik, Musk ugyanis erről szóló szavazást indított az X-en.