Roppant erősen indult az év az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, azok után, hogy már 2023-ban is kiemelkedően magas, jellemzően 20 százalék feletti hozamot értek el a kasszatagok. 

GYORSHIR Man,Planning,Family,Finance,And,Using,Calculator.,Counting,Savings,,Budget,
Fotó: Shutterstock

Van olyan nyugdíjpénztár, ahol február közepén (a portfóliók értékváltozása egy hét késéssel jelenik meg a nyilvános adatokban) már 6,2 százalékos pluszban áll annak a választható portfóliónak az értéke, amely döntően a részvénypiacon vesz fel kitettséget. Az Allianz önkéntes nyugdíjpénztáráról van szó, annak is az úgynevezett kockázatvállaló befektetéséről. 

„Az elmúlt három-négy év próbára tette a hosszú távú megtakarítók türelmét”

„Ha lesz rá kormányzati szándék, mi is támogatni fogjuk az összegének emelését, a másfél évtizede érvényben lévő 150 ezer forintban maximált keretösszeg ugyanis elinflálódott, ennek korrekciója pedig hatékonyabban tudná ösztönözni a nyugdíj- és egészségcélú öngondoskodást” – mondta a Világgazdaságnak Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke.

Az idei hozam ráadásul magasabb annál, mint amennyit az S&P 500 index másfél hónap alatt elért (5,45 százalék), a 45 nap alatt 7,3 százalékkal menetelő BUX-ot viszont nem sikerült felülmúlni. Az allianzosok körében nem panaszkodhatnak a kevésbé merészek sem, a növekedési portfólió 4 százalék pluszban áll, a kiegyensúlyozott pedig 2,5-ben.

Az Allianz Hungária Önkéntes Nyugdíjpénztár portfólióinak alakulása
 

A befizetők ráadásul a következő hónapokban kapják vissza a tavalyi befizetéseik 20 százalékát adó-visszatérítésként (de maximum 150 ezer forintot) a NAV-tól, abban az esetben, ha rendelkeztek szja-köteles jövedelemmel. Ez az összeg a felhalmozott tőkét növeli, és a pénztárak részéről a kezelése, befektetése már költségmentes.
Az Erste-pénztártagok sem panaszkodhatnak, a Trend nevű portfólió hozama másfél hónap alatt egyelőre 3,9 százalék, ez is erős évkezdet, ráadásul valamennyi választható befektetés pluszban áll idén náluk is. 
Az MBH Öngondoskodás Nyugdíjpénztárnál a Lendületes portfóliót választók érezhetik magukat nyeregben, már ha elégedettek másfél hónap alatt 4 százalék árfolyamplusszal. 
Az OTP Nyugdíjpénztári kasszatagok közül azok jártak a legjobban, akik a dinamikus portfólióra szavaztak, ez a 5,4 százalék hozammal áll az év első másfél hónapjában. 

Mi mozgatta az árfolyamokat?

Az év első hónapja a bombaerős 2023-as év után idén már szelektívebb emelkedést hozott a részvénypiacokon. A régiónk is elég vegyes képet mutatott. A hazai piac a Magyar Telekom és a Richter hátán folytatta az emelkedést, míg a lengyel index az októberi választások utáni erős hajrát követően korrekcióval indította az évet.