Nagyot hajráztak az önkéntes pénztárak 2023 negyedik negyedében, így – az év közben tapasztalt tendenciát folytatva – mind az összesített taglétszám, mind a tagi és munkáltatói befizetések, mind pedig a tekintetében jelentős plusszal zártak 2022-höz képest. Az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak összesített vagyona 2023-ban 2 ezermilliárd forint közelébe emelkedett, ami éves összevetésben mintegy 350 milliárd forintos, azaz több mint 21 százalékos növekedés.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) friss szektorelemzése szerint az összesített taglétszám 2,08 millió fölé nőtt.

Old,Wrinkled,Hand,Holding,Jar,With,Coins,,Empty,Wallet,,Wooden
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt év negyedik negyedében is folytatódott az önkéntes nyugdíjpénztárakban kezelt összesített vagyon növekedése, így az év egészét tekintve – 21 százalékot meghaladó emelkedéssel – új csúcson, 1,9 milliárd forint felett állt ez a mutató. A vagyon tempós gyarapodása alapvetően a munkáltatói befizetések és a pénztári hozamok látványos javulásának köszönhető, de a nyugdíjpénztári tagok befizetései is hozzájárultak ehhez. 

A pénztárak csak a negyedik negyedévben 6,58 százalék becsült hozamot értek el, az egész esztendőre becsült 17,38 százalékos átlagos érték pedig már szinte teljes egészében képes volt a tavalyi ellensúlyozására, ráadásul a legtöbb portfólió ennél is jobban, bőven 20 százalék felett teljesített.

A nyugdíjpénztári tagok befizetései az év folyamán 83,8 milliárd forintot tettek ki.

Ez a 2022-es értéket ugyan csak 2,6 százalékkal múlja felül, de az utolsó negyedév év per év alapú növekménye megközelítette a 8 százalékot, ami komoly eredmény az egy évvel korábban mért csökkenést követően. A munkáltatók 2023-ban majdnem 13 százalékkal növelték befizetéseiket, így hozzájárulásuk a nyugdíjpénztári bevételekhez immár eléri a 35 százalékot, amely az utóbbi öt év legmagasabb arányának számít.

Nagyon hamar magukhoz tértek a 2022-es sokkból a nyugdíjpénztárak, a nyár közepére ismét csúcson jártak. A vagyonportfóliók értékei visszakapaszkodtak a 2021 novemberében elért rekordokig. A kockázatosabb alapok némelyike még le van maradva egy kicsit, de a legtöbb pénztártag már visszanyerhette a válságban elszenvedett bukását.

 

A befizetések és a hozamok növekedése miatt nemcsak a pénztárakban kezelt teljes vagyon, hanem az egy főre jutó átlagos vagyon nagysága is új csúcsot ért el: az esztendő végére ez meghaladta az 1,8 millió forintot, több mint 23 százalékkal felülmúlva az egy évvel korábbit. 

„Tavaly a munkáltatói befizetések gyakorlatilag elérték a 2018-as, vagyis az utolsó, a munkaadókat kedvezőtlenül érintő adóváltozások előtti szintet, ezzel párhuzamosan pedig a pénztártagok öngondoskodásával együtt számított éves befizetések összege az eddigi legmagasabb szintjét érte el. Szintén rendkívül fontos eredmény, hogy tíz év alatt megduplázódtak a nyugdíjpénztári megtakarítások, a hozamok terén pedig 2023-ban a vártnál gyorsabban történt meg a várva várt pozitív korrekció, így a pénztárak is hamarabb tudták ledolgozni az elmúlt időszak összgazdasági nehézségeit” – emelte ki Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke.

 

Az önkéntes egészségpénztárakban kitartóan folytatódott a létszámnövekedés, az elmúlt év végén már közel 1,04 millió főt számlált a tagság, vagyis 2023-ban több mint ötvenezerrel gyarapodott a pénztártagok száma.

Az egészségpénztárakban kezelt összesített megtakarítás a negyedik negyedév végére meghaladta a 81,6 milliárd forintot, ez az egy évvel korábbinál közel 16 százalékkal volt magasabb érték.

A látványos bővülés elsősorban annak köszönhető, hogy a pénztártagok közel 20 százalékkal növelték befizetéseiket, miközben a munkáltatók több mint 9 százalékkal utaltak többet.

A lakáscélú jelzáloghitel-törlesztéshez teljesített kifizetések összege például csaknem 54, míg a gyermekekkel kapcsolatos szolgáltatási kiadások 22 százalékkal növekedtek az év folyamán. Mindez azt jelenti, hogy e két területen a kifizetések rekordot értek el 2023-ban. „Rendkívül sikeresnek bizonyultak a tagpénztárak és az ÖPOSZ szja-visszatérítéssel kapcsolatos figyelemfelhívó kampányai, és az év végi befizetések az egészségpénztárak vonatkozásában visszaigazolták a szövetség reményeit, a nyugdíjpénztárak esetében pedig túl is szárnyalták” – összegezte az eredményeket az ÖPOSZ elnöke.