A piaci várakozás feletti árbevételt ért el a negyedik negyedévben a Richter, a 195 milliárd forintos konszenzus helyett 203,2 milliárd forintot – olvasható a társaság csütörtöki gyorsjelentésében. Az érték 9 százalékkal elmaradt a 2022-es bázisidőszaktól.

Richter
Fotó: Róka László / MTI

Jóval nagyobb mértékben, 27 százalékkal sikerült visszafogni az értékesítéshez kapcsolódó közvetlen költségeket, ezáltal a bruttó fedezet hajszál híján 130 milliárd forintra nőtt (5 százalékkal éves összevetésben) – az elemzők várakozását azonban nem sikerült teljesíteni.

EBIT soron viszont már igen, a 45 milliárd forintos üzemi eredmény annyi lett, amennyit vártak, azok után, hogy 2022 záró negyedévében ezen a soron már veszteséget (740 millió forintot) mutatott ki a társaság.

Jó hír, hogy pénzügyi soron menedzselhető, 5,5 milliárd forint vesztesége keletkezett csupán a vállalatcsoportnak, szemben az előző évi, a devizahatások által nehezített negyedév 45,3 milliárdos mínuszával.

Az adózott eredmény 36,4 milliárd forint lett, ez már jóval magasabb a 29-30 milliárd forintról szóló prognózisoknál.

 

A teljes év főbb adatai:

-         árbevétel: 805 milliárd forint

-         bruttó profit: 521,3 milliárd forint

-         üzemi eredmény: 189,4 milliárd forint

-         nettó profit: 158,9 milliárd forint

Orbán Gábor vezérigazgató úgy értékelt, hogy

2023-ban pénzügyileg sikeres évet zártunk, hiszen eredeti céljainkat sikerült túlteljesítenünk, bizonyos esetekben igen jelentős mértékben. A gyógyszergyártás árbevétele megközelítette a 2 milliárd euró értéket és a tisztított üzemi eredményünk a rendkívül kedvezőtlen árfolyamkörnyezet ellenére 616 millió euróra javult.

A főbb mutatók közül a teljes évi adatok alapján a bruttó fedezeti hányad 64,7 százalék volt, míg a tisztított EBIT marzs 29,2 százalék. A saját tőkére vetített jövedelmezőség meghaladta a 14 százalékot.

Az éves árbevétel szerény növekedése annak tudható be, hogy a romániai nagy- és kiskereskedelmi üzletrészét 2023 májusban (ekkor zárult a tranzakció) értékesítette a társaság. A jóval magasabb marzzsal működő gyógyszergyártás szegmens azonban 14 százalékkal növekedett, így a nagykereskedés kieső árbevételét sikerült kompenzálni.

A Richter vezető készítménye – Vraylar/cariprazine – önmagában 205,7 milliárd forint bevételt termelt, 41 százalékkal többet mint 2022 egészében. Ebből 194 milliárd forint származott Amerikából.

Magyarországon a teljes gyógyszerpiac 10,4 százalékkal növekedett, míg a Richter termékek kiskereskedelmi forgalma gyorsabb ütemben, 13,5 százalékkal növekedett a rendelkezésre álló IQVIA adatok alapján. A társaság a hazai piaci szereplők rangsorában 4,7 százalékos részesedéssel a negyedik helyen áll. A vényköteles patikai piacot tekintve a Richter 7,4 százalék piaci részesedéssel a második legnagyobb forgalmazó.