A meghirdetett mennyiség több mint négyszeresét kapkodták el az elsődleges forgalmazók az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki államkötvény-aukcióján, amelyen az ÁKK eredetileg rendre 10-10 milliárd – összesen 30 milliárd – forintért vitte a piacra 3 éves, 5 éves és 10 éves lejáratú kötvényeit.

Budapest, 2022. október 22.Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) bejárata a Tabán irodaházban, a főváros I. kerületében, a Krisztina térnél.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Élénk volt a kereslet az ÁKK csütörtöki államkötvény-aukcióján. Fotó: Róka László / MTI

A 3 éves kötvények aukcióján a forgalmazók 63,8 milliárd forintnyi ajánlatából az ÁKK – megemelt értékesítéssel – 33 milliárd forintot fogadott el. Az aukciós átlaghozam 6,13 százalék volt, 5 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakultnál, de 6 bázisponttal alacsonyabb a szerdai 6,19 százalékos másodpiaci referenciahozamnál.

Az 5 éves kötvények aukcióján a 124,9 milliárd forintnyi ajánlatból,  60 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 16 bázisponttal magasabb, 6,01 százalékos átlaghozamon, miután a szerdai másodpiaci referenciahozam 6 bázisponttal magasabb, 6,07 százalék volt.

A 10 éves államkötvényekre az elsődleges forgalmazók által ajánlott 69,8 milliárd forintból, 34,5 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 6,21 százalék volt, 2 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál, de 8 bázisponttal alacsonyabb, mint a szerdai másodpiaci referenciahozam (6,29 százalék).