Miközben részvényekből az európai átlagnál kevesebbet tartanak a Lightyear magyarországi ügyfelei, a tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF-ek) vásárlásában aktívabbak azoknál – derül ki a cég friss statisztikáiból. Ezekből az is kiolvasható, hogy a magyarok a többi európai országgal összehasonlítva egyre többet fektetnek az amerikai technológiai szektorba.

Lightyear,
A Lightyear magyar felhasználóinak 28,8 százaléka rendelkezik részvényekkel / Fotó: Lightyear

Miközben a fintech cég európai ügyfeleinek 29 százaléka részesíti előnyben a részvényeket, ez Magyarországon csak minden ötödikre igaz. Nálunk ugyanis az ETF-ek számítanak a legkedveltebb befektetési formának a Lightyear-ügyfelek körében: a kategória 19,88 százalékos részarányával viszi a prímet, szemben a 13,5 százalékos európai átlaggal.

A magyar befektetők számára a pénzpiaci alapok (Money MarketFunds, MMF) is kiváló lehetőséget kínálnak: ezek ugyanis dollár befektetés esetében 5,51, eurónál 4,02, brit fontnál pedig 5,36 százalékos kamatot garantálnak.

A cég által az év elején elindított, ingyenes tbsz-megoldás jelentős népszerűségre tett szert a magyarországi ügyfelek körében: márciusra már a pénzügyi startup minden harmadik ügyfele rendelkezett tartós befektetési számlával. A felhasználók portfóliójának 45,8 százalékát az ETF-ek teszik ki, megelőzve a részvénybefektetéseket, mellyel a Lightyear-felhasználók 28,8 százaléka rendelkezik.

Mind a klasszikus, mind a tbsz esetében a technológiai szektor viszi a prímet. 

A legnépszerűbb részvények az Nvidia, az Apple és a Tesla papírjai, míg az ETF-ek között a VUAA (Vanguard S&P 500), a VWCE (Vanguard FTSE All-World) és a CSPX (iShares Core S&P 500) a legfelkapottabbak. 

A magyarok – a többi európai országgal összevetésben – egyre többet fektetnek be az Egyesült Államok technológiai szektorába

– emelte ki Somogyi Flóra, a Lightyear kutatási részlegének vezetője, hozzátéve, hogy a Lightyear egyik legdinamikusabban fejlődő piaca éppen a magyar. A Lightyear felületein több mint 3500 részvényt és ETF-et, a BlackRock pénzpiaci alapjait, valamint különböző, aranyat tartalmazó termékeket is vásárolhatnak a befektetők.

Ingyenes TBSZ, 7 százalékos látra kamat, magyar ügyfélszolgálat: kipróbáltuk, mit tud a Lightyear brókercég

A tőzsdei szolgáltatók körében folyamatos a verseny, nemcsak díjszabásban, de a kínált eszközök mennyiségében, és a felhasználói felület minőségében is igyekeznek egymást túllicitálni a brókercégek. A Lightyear sokat ígér, de tapasztalataink szerint valóban sokat is kínál – mutatjuk, mire érdemes számítania a platform új felhasználóinak.