A Tesla Berlin melletti gyára elleni tiltakozások erőszakba torkolltak, amikor kedd hajnal öt óra körül egy nagy robbanást lehetett hallani egy, az üzemhez közeli transzformátorállomásnál, és a steinfurti létesítmény lángba is borult.

Local opposition grows as Tesla faces resistance to expansion plans for Berlin factoryBERLIN, GERMANY - FEBRUARY 22: ''Tesla'' logo is seen on the Tesla factory building in Berlin, Germany on February 22, 2024. In the southeastern outskirts of Berlin, within the Grunheide district, local residents are expressing opposition to the expansion plans of the first automobile factory of US electric car manufacturer, Tesla in Europe. The proposed expansion has sparked discontent among the community members in the area. Halil Sagirkaya / Anadolu (Photo by HALIL SAGIRKAYA / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

A Bild tudósítása szerint a közeli Erkner városa és Berlin egyes részei is áram nélkül maradtak a tűz miatt, míg a gyárat evakuálták. A kiérkező tűzoltók megkezdték a lángok oltását, ám 

nem sokkal reggel 7 előtt egy, a közeli klímaaktivistákhoz köthető sátorra bukkantak és egy feliratra, amely szerint ott bomba van elásva.

A helyszínre tűzszerészek érkeztek, ám az oltást addig nem lehet folytatni, amíg ők nem ítélik biztonságosnak a területet, ez pedig akár órákig tarthat. A Tesla németországi üzeme melletti erdőben múlt csütörtökön táboroztak le aktivisták, akik számára a rendőrség március 15-ig engedélyezte a helyszínen maradást, szigorú feltételek mellett. A tiltakozók nem gyújthatnak tüzet és nem hagyhatnak szemetet sem az erdőben.

Az aktivisták a Tesla-gyár tervezett bővítése ellen tiltakoznak, mely a jelenlegi évi 500 ezerről duplájára, évi 1 millióra növelné az üzem kapacitását. A bővítés során az erdő egy részét kivágnák.

Protest action against the expansion of the Tesla car factory02 March 2024, Brandenburg, Grünheide: Activists and journalists stand in front of the Tesla plant during a protest against the expansion of the Tesla car factory. Environmental activists had occupied a wooded area near the factory and invited people to a press conference organized by the "Stop Tesla" initiative. Photo: Annette Riedl/dpa (Photo by Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A Tesla németországi gyárát számos kritika érte annak környezeti hatásai , különösen túlzott vízhasználata miatt, ám a grünheidei üzem végül megkapta az engedélyeket, miközben Tesla-vezér igyekezett elhessegetni az aggályokat. Az amerikai autógyártót amiatt is kritizálták, hogy az nem hajlandó kollektív szerződést kötni az üzem több mint 12 ezer munkásával.