Nagyon jó évet zártunk, a csoport mérlegfőösszege meghaladta a 100 milliárd eurót, a konszolidált nettó nyereség pedig – a 2022-es profit háromszorosára nőve – 10 milliárd forint híján elérte az ezermilliárd forintot – kezdte a pénzintézeti csoport tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentését, illetve éves eredményeit bemutató sajtótájékoztatót Bencsik László, az idén 75 éves OTP Bank vezérigazgató-helyettese pénteken. A befektetők is örülhetnek, osztalékra ugyanis az előző évi 83 milliárd forint után idén 150 milliárdot fordítanak, az várhatóan részvényenként 535 forint lesz. Részvényeik visszavásárlásra 60 milliárdot költenek, a keretből eddig 6 milliárd fogyott költöttek, és ráadásul Bencsik László szerint újabb hasonló csomagról is lehet még szó a közeljövőben.

otp_IMG_9440_LUS 20221129 Budapest OTP bankfiókFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 20221129 Budapest 
OTP bankfiók
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Javuló környezettel számol az OTP csoport az egész régióban. 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Dinamikusan nőtt az OTP csoport 2023-ban

Utoljára az 1990-es években volt ilyen horderejű változás a banknál, miután Csányi Sándort 1992-ben kinevezték elnök-vezérigazgatóvá – tette hozzá Bencsik.

A konszolidált nyereség alakulásában kedvező szerepet játszottak az akvizíciók, illetve rontott rajta a román üzletág értékesítése, a szomszédban dúló háború az ukrán és orosz érdekeltségeken keresztül, valamint a kamatstop és a különadó-fizetési kötelezettség, bár utóbbi csökkenő mértékben. 

A román bank eladása kapcsán a vezérigazgató-helyettes megjegyezte, hogy – amint azt korábban közölték – valóban nagyjából 59 milliárd forinttal olcsóbban értékesítették, mint az ottani könyvszerinti értéke, ám drágábban, mint az ugyanerre az érdekeltségre idehaza megállapított könyvszerinti értéke volt.

Ha ezektől a tételektől eltekintünk, még mindig 70 százalékos a profitbővülés, amit a 2022-es 593 milliárd forintról 1009 milliárd forintra gyarapodó konszolidált korrigált eredmény mutat.

Bencsik László egy érdekes összefüggést is felvázolt, amely szerint a bank eddigi története során valamivel több mint 2 ezer milliárd forintot fordított akvizíciókra, és tavaly több mint 270 milliárd forint osztalékot kapott leányaitól. Eközben a csoport mérlegfőösszege 7 év alatt triplájáa nőtt.

Fordulat a magyar üzletágnál

Az OTP core, tehát a hazai bank nettó kamatmarzsa 2,39 százalékról 2,26 százalékra csökkent tavaly 2022-höz mérten, tehát nem volt kedvező a bank számára a magas kamatkörnyezet. A trend azonban az utóbbi időben megfordult és megindult a marzs növekedése, a negyedik negyedévben már 2,8 százalékra lendült a mutató.

Kedvező hír az is, hogy 2023-ban a magyar divízió 313 milliárd forintos nettó profitot termelt a leányvállalatoktól kapott osztalékok nélkül, azokkal együtt pedig 501 milliárd forintot. Az eredményt javította a leányvállalati befektetések értékvesztés-visszaírásának 80 milliárdos, illetve a támogatott hitelek valósérték korrekciójának 79 milliárd forintos adózás utáni pozitív hatása. 

Tavaly az OTP-nél mintegy harmadukkal csökkentek éves összevetésben a hazai jelzáloghitel-igénylések, miközben a teljes piacon a visszaesés 50 százalék volt. A fordulat azonban  megkezdődött, mégpedig nagyon gyorsan. Az OTP részesedése amúgy negyedévről negyedévre nőtt 2023-ban a magyar piacon, ez elmondható a személyi hitelekről is. Az év utolsó negyedében a bank már 37,1 százalékot hasított ki a hazai jelzálogkölcsön-, és 44,6 százalékot a személyhitel-piacból. 

Az OTP mikro-, kisvállalati és corporate – azaz együttesen az intézményi – piacán is csökkentek a kihelyezések, ám itt is látszik már a fordulat.

Ugyanez a pozitív változás látszik kibontakozni a lakossági megtakarításoknál is az elmúlt hónapokban. Tavaly a zsugorodó lakossági betéti piacon sok éves csúcsra ért a bank részesedése.

Szorgalmasan termelnek külföldi leányok

Az OTP külföldi leánybankjai az üzbég kivételével mind nyereségesek voltak, tőkemegtérülésük is javult. A vezérigazgató-helyettes a bolgár egység 202 milliárd forintos, illetve a szlovén bank 129 milliárd forintos eredményét emelte ki, mivel mindkét ország jóval kisebb hazánknál, amihez képest rendkívüli teljesítményt nyújtottak a bankcsoport ottani tagjai. 

A veszteséges üzbég bankot tavaly a gyapotpiac és a halgazdálkodás gyengélkedése is sújtotta, mivel erős volt korábban az intézményi bankolás, de a cégvezetés gőzerővel dolgozik egy erősen lakossági fókuszú bank felépítésén, aminek már látszanak az első eredményei, mivel nagyot nőtt a lakossági hitelfelvétel.  

A további akvizíciók kapcsán Bencsik László elárulta, hogy Oroszország kivételével minden irányban, többek között Üzbegisztán környékén is tájékozódnak.

Az OTP javuló kilátásai

Alapvetően optimista várakozással tekint a menedzsment az idei év elé, az egész régióban javuló makrogazdasági körülményekre számítanak, amely növekvő hitelfelvételi kedvvel és emelkedő bankbetétekkel járhat.