Magyar cégeket is érintő változásokat hoz a régiós CECE tőzsdeindex jövő héten esedékes tavaszi átsúlyozása. Az OTP és a többi hazai nagypapír súlya csökkenhet, a midcap részvények között pedig egy helycserére is sor kerül az Erste előzetes számításai szerint.

Az ANY Biztonsági Nyomda lehet a magyar nyertese a régiós CECE index tavaszi átsúlyozásnak. 
Fotó: Róka László / MTI

A cseh, magyar és lengyel vállalatok papírjait tartalmazó, euróban jegyzett részvénykosarat negyedévente vizsgálja felül az üzemeltető Wiener Börse. A soron következő, március 14-i átsúlyozás több magyar vonatkozású változást is hoz – hívta fel a figyelmet Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzője.

Csökken az OTP és az Opus súlya is

A várható módosítások nem igazán kedveznek a hazai részvényeknek, a bankház kalkulációi szerint ugyanis 

  • a lengyel részvények súlya 22 bázisponttal emelkedik az indexben, 
  • míg a magyar részvényeké 13 bázisponttal, 
  • a cseh részvényeké pedig 9 bázisponttal csökken.

A magyar nagypapírok mindegyike az eddiginél némileg kisebb súlyt kaphat a régiós indexben, a kosár 10,65 százalékát OTP súlya például hat bázisponttal lehet kisebb március második felétől. A Mol és a Richter egyaránt két bázisponttal alacsonyabb mértékben eshet a latba, a Magyar Telekom súlya pedig egy bázisponttal mérséklődhet.

Az ANY Biztonsági Nyomda váltja az Alteót a CECE indexben

Az Opusnak az index számításánál figyelembe vett közkézhányada az eddigi 50-ről 40 százalékra csökken, ennek hatásaként a súlya szintén enyhén csökken az indexben.

Érdekesebb, hogy az indexből kihullanak az eddig is marginális, 0,04 százalékos arányt képviselő Alteo papírjai. Az átsúlyozás magyar nyertese az ANY Biztonsági Nyomda lesz, amely új elemként, 0,1 százalékos súllyal kerülhet be a részvénykosárba.

Az Alteo–ANY csere mellett továbbra is nyolc hazai társaság szerepel majd CECE indexben, 18,97 százalékos együttes súllyal.

A külföldi cégek közül a cseh Primoco bekerül az indexbe, míg a lengyel Photon Energy kikerül. Ezen túlmenően a cseh Colt esetében minimális részvényszám-korrekció történik, melynek hatása elenyésző, míg a lengyel LPP közkézhányada az eddigi 60-ról 70 százalékra emelkedik.

Magyar tőzsdecégek súlya a CECE indexben 2024. március
 

A CECE változásait az indexet figyelő befektetési alapok is lekövethetik, így az érintett cégeknél ez vételi, illetve eladói nyomást hozhat az átsúlyozás napján. A régiós részvénykosár péntek délelőtt 0,2 százalékkal ereszkedett, idén eddig szűk másfél százalékos erősödést tudhat maga mögött.