Az Igazságügyi Minisztérium bűnügyi nyomozást folytat a McKinsey tanácsadó cég ellen. Azt vizsgálják, hogyan segítette  az Egyesült Államok legnagyobb opioidgyártóját az értékesítés növelésében.

Ópioiddal összefüggő halálesetek száma az USA-ban
 

A világ legrégibb és legnagyobb tanácsadó cégét egy évszázada alapították, s 45 ezer alkalmazottja és 3 ezer partnere van szerte a világon.

 Az Egyesült Államokban 3 ezer per indult, mert félmillió halálesetet írnak az opioidokat árusító patikák és a gyógyszereket felíró orvosok számlájára. Például a legnagyobb amerikai patikahálózat, a CVS 5 milliárd dolláros egyezséget kötött a szövetségi államokkal, az önkormányzatokkal és az indián törzsekkel. 

Tavaly a McKinsey 78 millió dolláros megállapodást kötött a biztosítókkal és egészségügyi alapokkal, melyek azért perelték, mert együttműködött a Purdue Pharmaval, az OxyContin gyártójával, s agresszív marketing taktikákkal hárították az orvosok fenntartásait az erősen addiktív gyógyszerekkel kapcsolatban. Korábban a McKinsey 600 millió dolláros peren kívüli egyezséget kötött 47 állammal és 5 indián törzsi területtel az opioidjárványban játszott szerepe miatt.

A McKinsey azt is közölte, hogy 2019 óta nem ad üzleti tanácsot opioidokkal kacsolatban.