Pénz- és tőkepiac

Arany: egyszer az életben adódik olyan lehetőség, amit az iráni támadás hozhat

Ha tovább eszkalálódik az izraeli–iráni konfliktus, az széles körű eladási hullámot válthat ki a piacokon, ami ritkán látott vételi lehetőséget hozhat az arany piacán is.

A hétvégi, Izrael elleni iráni dróntámadás következtében a héten ritkán adódó lehetőségük nyílhat a befektetőknek, hogy olcsóbban vásároljanak aranyat és ezüstöt.

arany Gold,Bullion,Bar,On,Dark,Background.,Large,Cast,Investment,Gold
Fotó: Shutterstock

Az Irán és Izrael közötti feszültség eszkalációja félelemként jelenhet meg a piacokon

mondta a MarketWatchnak Peter Spina, a GoldSeek.com és a SilverSeek.com befektetői oldalak alapítója és vezetője.

Ha pedig a pénzügyi piacokon nagyobb eladási hullám söpör végig, az könnyen átgyűrűzhet a nemesfémpiacra is Spina szerint. A részvénypiacok bezuhanása ugyanis arra késztetheti a befektetőket, hogy – ahogyan arra korábban is volt példa – tőzsdei veszteségeiket nemesfém-eladással fedezzék.

Ez egy életre szóló vásárlási lehetőség lehet a nemesfémek számára

– hangsúlyozta Spina, aki szerint az arany ára mindenféle problémát, kockázatot tükröz, és ezekhez most valószínűleg a félelmi-háborús prémium is hozzáadódik, ha nem történik gyors deeszkaláció a közel-keleti eseményekben.

A szakértő rövid távon volatilis kerekedésre számít, ahogy a piacok megpróbálják felmérni a helyzetet. A hét eleji ármeghatározásban Sanghajnak is nagy szerepe lehet, mivel a kínai nagyváros az első olyan nagyobb fizikai aranyközpont, ahol a legkorábban kereskednek a nemesfémmel.

A nemesfémek vegyesen indították a hétfői kerekedést, az arany júniusi határidős jegyzése unciánként 0,23 százalékkal 2373,8 dollárra csökkent, míg az ezüst unciánkénti ára 0,4 százalékkal 28,6 dollárra emelkedett a legközelebbi, májusi lejáraton.

Az arany árfolyama 2023-tól
 

Az arany múlt héten új történelmi csúcsra drágult, korábban még sosem adtak 2400 dollárnál többet a nemesfémért unciánként. Az év eleje óta közel 15 százalékot emelkedett a kurzus.

 

Izrael arany irán nemesfém ezüst
Kapcsolódó cikkek