Emelkedéssel kezdték a hetet az Izrael ellen intézett hétvégi iráni légi támadást követően a meghatározó európai tőzsdeindexek, erősödnek az amerikai határidős mutatók is. A kivétel a londoni FTSE 100 volt, amely 0,4 százalékkal, 7964 pontra süllyedt.

Financial,Growth,Concept,With,Golden,Bitcoins,Ladder,On,Forex,Chart
Ugrottak a kriptók hétfőn / Fotó: Tom Stepanov

Az arany kurzusa eközben unciánként 0,2 százalékkal, 2370 dollárra csökkent. Markánsan gyengült a platina, ám az ezüst és a réz lendületesen drágult, az utóbbi 1 százalék feletti mértékben.

A globális olajpiacon is a megkönnyebbülés érezhető. Az északi-tengeri Brent hordónkénti kurzusa 0,9 százalékkal, 89,7 dollárra esett, míg az amerikai West Texas Intermediate (WTI) jegyzése több mint 1 százalékkal, 84,6 dollárra mérséklődött.

Brutális erősödéssel árazták ki a korábban bekalkulált kockázati prémiumot a kriptók. A 3,4 százalékkal, 66 362 dollárra, míg az ethereum csaknem 6 százalékkal, 3250 dollárra lőtt ki.

A dollár gyengült a vezető devizákkal – az euróval, a svájci frankkal, a japán jennel, az angol fonttal és az ausztrál dollárral – szemben.

Az amerikai 10 éves hozama 4,56 százalék, a 10 éves német bundé pedig 2,39 százalék közelébe emelkedett.