Közzétette éves beszámolóját a BIF, amelyből kiderül, tavalyi nyereségéből 2,96 milliárd forint osztalékot fizethet a társaság, legalábbis erre tett javaslatot az igazgatóság, a végső döntést a közgyűlés mondja majd ki, ott azonban könnyen lehet, hogy a többségi tulajdonosok másképp döntenek.

Fotó: Róka László / MTI

Erre utal az előterjesztések egyik pontja, amelyet Ungár Anna igazgatósági elnök jegyez:

Az igazgatótanács egyúttal felhívja a részvényesek figyelmét, hogy a közgyűlés, tekintettel a társaság folyamatban lévő és tervezett fejlesztéseire, tartalékképzési céllal dönthet úgy is, hogy a 2023. év vonatkozásában nem fizet osztalékot.

A társaság konszolidált beszámolója szerint 8,1 milliárd forint értékesítési árbevétel, valamint 6,2 milliárd forint egyéb működési mellett 10,5 milliárd forint adózott eredményt ért el a BIF utóbbi, 5 százalékkal több, mint a 2022-es. A saját tőkére vetített megtérülés 16,6 százalék.

Azonban nem a teljes 10,5 milliárd forint lesz az osztalékalap, ahogy a SZIT-törvény alapján arra következtetni lehetne.

félezer milliárd forintot szórnak ki a pesti parketten, bárki kaphat belőle

Tucatnyi magyar tőzsdei cég mintegy félezer milliárd forintot fizethet ki a következő hónapokban a tavalyi nyereségéből. A legbőkezűbb osztalék az Alteótól és a Duna House-tól érkezhet. Akad euróban fizető társaság is, és első alkalommal az Opus eredményéből is részesedhetnek a befektetők.

A törvény úgy fogalmaz, hogy abban az esetben, ha a szabályozott ingatlanbefektetési társaság szabad pénzeszközeinek összege nem éri el az elvárt osztalék (ami a nettó eredmény 90 százaléka) összegét, akkor az ügyvezetésnek a szabad pénzeszközöknek legalább 90 százalékát kell javasolnia osztalékként kifizetni.

Az igazgatóság így a tárgyévi szabad pénzeszközök 90 százalékára tett javaslatot, ami 2,96 milliárd forint. Egy részvényre így mindössze 10 forint osztalék juthat, amely 1,5 százalékos osztalékhozam, 

a sajátrészvény-állománnyal korrigálva pedig 12 forint lehet a kifizetés.

A 2022-es nyereségből a BIF-osztalék részvényenként 35 forint volt.