Izgalmas időszak a kora tavasz a pesti börzén, a tőzsdei cégek ilyenkor sorra állnak elő osztalékjavaslatukkal, amit az előző évi eredményükből fizetnének ki részvényeseinek. A bőkezűen visszaosztó cégek papírjait az osztalékrali is felfelé hajtja, a befektetőknek tehát duplán van okuk a bizakodásra.

Budapest, 2021. július 10.A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) felirata a Bank Center Irodaház falán a főváros V. kerületében, a Szabadság téren. Az épületegyüttesben, melyet Finta József Kossuth-díjas építész tervezett, többek között a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és számos pénzintézet, vállakozások, valamint diplomáciai testületek képviseleteinek irodái kaptak helyet.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Félezer milliárd forint üti a részvényesek markát a pesti tőzsdén / Fotó: Faludi Imre / MTI

Az idei kilátások egyáltalán nem rosszak, a hazai cégek mintegy félezer milliárd forintot oszthatnak vissza részvényeseiknek. Csak a négy blue chiptől 468 milliárd forintos kifizetés érkezhet, ami lényegében megegyezik a 2023-ban kifizetett összeggel. Ebből 

  • az OTP 150 milliárd, 
  • a Mol 198 milliárd, 
  • a Richter 78,8 milliárd, 
  • a Magyar Telekom pedig 41,6 milliárd 
    forintot fordít erre a célra.

A Mol idén közel harmadával kevesebbet oszt vissza, az OTP ellenben mintegy 80, a Magyar Telekom pedig 40 százalékkal növeli a közvetlen részvényesi juttatást, és a Richter befektetői is 8 százalékkal több pénzre számíthatnak.

Egy részvényre vetítve mégis az olajtársaság számít a legbőkezűbbnek, mert a vezetőség tavalyinál 100 forinttal kisebb, 250 forintos javaslata is 8,4 százalékos osztalékhozamot jelent a jelenlegi részvényárfolyamon. Az utóbbi hónapokban sokat dráguló Magyar Telekom papírjai 5 százalékos osztalékhozammal vásárolhatók meg, és hasonló megtérüléssel kecsegtet a Richter 423 forintos osztalékjavaslata is. Az OTP az előzetesen közzétettek alapján részvényenként 535 forintos kifizetést javasol majd, ami az előbbiekhez képest csekély, alig több mint 3 százalékos hozamot jelent.

Meglepően bőkezű osztalék az Alteótól, stabilan fizet a Nyomda

Akadnak ennél jobban fizető, kisebb részvények is, két számjegyű hozamot azonban csak két vállalat, a Duna House és az Alteo kínál. 

Az ingatlanközvetítő hálózatot működtető társaság részvényei csaknem 15 százalékos osztalékhozamon forognak, a megújuló energiát hasznosító közműcég papírjai pedig 11 százalékos hozamot ígérnek, miután a vezetőség jókora pozitív meglepetésre 200 forint rendkívüli kifizetést is indítványozott az ugyanekkora alaposztalékon felül.

Kilenc százalék körüli osztalékhozamot kínál a CIG Pannónia és a Kulcs-Soft is, a pesti egyik legmegbízhatóbb osztalékfizetője, az ANY Biztonsági Nyomda részvényeivel pedig 7,5 százalék körüli kuponnal kereskednek.

Kuriózum az eurós kifizetés, már Mészáros Lőrinc is visszaoszt

A Nyomdához hasonló arányú kifizetést ajánl a Graphisoft Park is, amely a pesti tőzsdén kuriózumként euróban fizet a részvényeseknek.

Inkább csak jelképes az Opus részvényenként mintegy 10 forintos osztalékjavaslata, ami a mostani árszinten csekély 2,5 százalékos hozamot kínál. A turizmusban, energetikában és mezőgazdaságban egyaránt tevékeny vállalatcsoport lépésének jelentőségét az adja, hogy a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó holding története során első alkalommal osztozna nyereségén a tőzsdei befektetőkkel.

Oszkó Péter cége belengette, aztán meggondolta magát

A tucatnyi kifizető vállalat és a számos vonzó osztalékpapír ellenére egyes befektetőknek így is lehet hiányérzetük. Az Akko Invest adósságcsökkentésre és további akvizíciókhoz használná fel 2023-ban elért, 1,16 milliárd forintos átfogó eredményét, így az osztalékfizetés valószínűleg elmarad. Az osztalékfizetés helyett a növekedésre fókuszál még az AutoWallis is.

A beruházási igényeket és a biztonságos és prudens működéshez szükséges szabad készpénzállományt mérlegelve nem javasol osztalékfizetést a PannErgy sem, ahogyan osztalék nélkül maradnak a Rába és a tavaly veszteséges Masterplast részvényesei is.

 

Nem javasolja az osztalékfizetést az OXO Technologies Holding sem, a 943 ezer eurós adózott nyereséget az eredménytartalékba helyezné az igazgatóság. Oszkó Péter cége ezzel némi csalódást okozhatott a részvényeseknek, az első féléves eredmény tükrében ugyanis már az idei osztalékfizetés szándékát is előrevetítette az ígéretes startupokba invesztáló társasság.

Több SZIT is hamarosan színt vall

Bizakodhat még több szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIT) formájában működő tőzsdei vállalat befektetője is, ezeknek ugyanis a jogi szabályozás értelmében nyereségük legalább 90 százalékának kifizetésére kell javaslatot tenniük.

Közéjük tartozik a 2023-ban 2,6 milliárd forintos adózott eredményt elérő BIF, a Biggeorge REIT, a Shopper Pak Plus és a SunDell Estate, melyek várhatóan a következő hetekben állnak majd elő osztalékajánlatukkal.