Mától érvényesíthetik a benzinkutak a drágább üzemanyagárakat. A benchmarknak számító Brent kőolaj határidős árát már 90 dollár fölött jegyzik. Az olajkartell kitartott a termelés-visszafogás mellett, miközben az izraeli csapások a közel-keleti konfliktus kiszélesedésével fenyegetnek, az ukrán dróntámadások pedig már mélyen az orosz hátországban is elérik az olajfinomítókat. Ráadásul, az orosz olajipar súlyos alkatrészhiánnyal küzd.   

Crude,Oil,Retail,Price,Increase,Rise,High,Concept,,Green,Businees
Fotó: Shutterstock

Itthon nagykereskedelmi szinten tovább emelkednek az üzemanyagárak, ami leginkább a forint romlásának és a Brent típusú olajár megugrásának tudható be. Mindkét faktor látványosan romló trendet mutat. A benzin esetében bruttó 4 forintos, míg a gázolajnál bruttó 7 forintos drágulás történt. Ha a nagykereskedelmi árváltozásokat a kiskereskedelem, tehát a benzinkutak is lekövetik, akkor az átlagárak az alábbiak szerint alakulhatnak mától:
95-ös benzin – 645 Ft/liter,
gázolaj – 652 Ft/liter.

Határidős kőolajárak
 

Meglepetést okozott a Wall Streeten is az olajárak meredek emelkedése, mert a piacon sokan oldalazó mozgásra számítottak. A sávon belüli kiszámíthatóan unalmas kereskedés felpöröghet, ha a befektetők trendet sejtve belevesznek az emelkedésbe. Ami nagyon rossz hír a nyári utazásokat tervezőknek.