Pénz- és tőkepiac

A munkanélküliektől vesznek el pénzt a franciák, hogy befoltozzák a lyukacsos büdzsét

A Nemzetközi Valutaalap figyelmeztette Párizst, hogy tartsa kordában a költségvetési hiányt.

Gabriel Attal francia miniszterelnök bemutatta a munkanélküli-segélyek csökkentésére vonatkozó tervet, mely Emmanuel Macron elnök gazdasági reformjait támogatja, s az emberek munkaerőpiacra való visszatérését ösztönzi.

Installation of ephemeral sites and stadiums in the run up to the Olympic and Paralympic Games in Paris, France on April 18, 2024. (Photo by Victoria Valdivia / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Párizsi olimpia, szupergazdagok, ötkarikás játékok, Franciaország
Fotó: Victoria Valdivia / AFP

A reformok nyomán 18 hónapról 15 hónapra csökken a segélyek maximális időtartama, s meghosszabbítják az ellátások megszerzéséhez előírt munkaviszonyt – mondta Attal a La Tribune című újság vasárnapi számában megjelent interjúban. A kormány azt tervezi, hogy december 1-jétől lépteti életbe a változásokat. A miniszterelnök szerint a módosítások nem a költségmegtakarítást célozzák, hanem azt, hogy

több francia jusson álláshoz, s így finanszírozható legyen a segélyrendszer. 

A következő néhány évben várhatóan fokozatosan csökkennek a kiadások, s a terv szerint elérik a 3,6 milliárd eurós (3,9 milliárd dolláros) éves megtakarítást, miközben 90 ezerrel nő a foglalkoztatottak száma. A munkavállalók 57 éves koruktól „idősebbnek” minősülnek, ami pluszjuttatásokra teszi jogosulttá őket. 
Az intézkedésekre azután került sor, hogy Franciaország figyelmeztetést kapott magas adósságterhe miatt a Nemzetközi Valutaalaptól. A szervezet a költségvetési hiány kordában tartását kérte. Az ország fiskális felügyelete szerint az erre irányuló tervek nem hitelesek és nem koherensek.
Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter kijelentette, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy teljesítse kötelezettségét, s 2027-ig a költségvetési hiányt a 3 százalékára szorítsa le.
A két hét múlva esedékes európai parlamenti választásokon Franciaországban a felmérések szerint Marine Le Pen szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés pártja nagy fölénnyel nyerhet.

Le Pen szenvedélyesen bírálja Macron munkaügyi reformjait, 

amelyek szerinte büntetik a dolgozókat.

 

Franciaország munkanélküli büdzsé
Kapcsolódó cikkek