BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért nem pattantak nagyobbat a piacok az amerikai inflációs adatra?

Mert a piac már az amerikai gazdaság hűlését jelző áprilisi foglalkoztatási adatokkal együtt beárazott egy kedvező inflációs várakozást is. Ami most megerősítést nyert.

Az amerikai inflációs trend normalizálódását jelzik a szerdán közölt adatok. Úgy tűnik, immár nincs akadálya a Fed kamatváságának. Bár a piacok rögtön reagáltak, elemzők szerint feltűnően mérsékelt a tőzsdei reakció. Vajon miért?

Wall,Street,Sign,With,The,New,York,Stock,Exchange,And
Fotó: Shutterstock

Mind a a részvények, mind a kötvények árfolyama emelkedett a tengerentúli tőzsdéken, miután az áprilisi fogyasztóiár-index jelentés az infláció örvendetes lehűlését mutatta. A széles piacot leképező S&P 500 0,69 százalékos pluszba lendült, a technológiai fókuszú Nasdaq Composite 0,78 százalékot pattant, míg a klasszikus Dow Jones ipari átlag 0,49 százalékkal kapaszkodott feljebb az adatközlés után.

Elemzők szerint a piaci reakciót mérsékelte, hogy a vezető indexek már az adatok közzététele előtt is sokat emelkedtek. Így például keddig a Dow Jones ebben hónapban 4,6 százalékot emelkedett. Míg a szintén emelkedő kötvényárak a velük ellentétesen mozgó hozamokat nyomták le. A 10 éves amerikai referencia kincstárjegy hozama 4,444 százalékra süllyedt az április végi 4,683 százalékról, ami nagy mozgás ilyen rövid távon.

A piac már az áprilisi munkaerőpiaci adatokra reagált, melyek az amerikai gazdaság lassulását, s a kamatvágás lehetőségét jelezték. Így az elmúlt 

két hétben már előre árazták a kedvező inflációs adatot is. 

Bár a Federal Reserve tisztviselői sokat beszéltek arról, hogy mennyire fontosak az inflációs adatok a kamatterveik szempontjából. Mégis úgy tűnik, hogy az áprilisi foglalkoztatási jelentés volt a döntő pillanat a piacok számára ebben a hónapban. Ez a jelentés, amely a foglalkoztatás növekedésének jelentős lassulását és a munkanélküliség növekedését mutatta, elegendő bizonyítékot szolgáltatott a befektetőknek arra, hogy a Fed kamatemelései valóban lehűtötték az amerikai gazdaságot. 

A szerdai inflációs jelentés csupán megerősítette a két hete formálódó és árazódó piaci várakozást.

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.