Súlyos kockázatokat vállal Csehország egy friss elemzés szerint azzal, hogy késlekedik a szénprogram elindításával. Ráadásul ez már a második nemzeti program, amit Brüsszel jóváhagyott. Az Méltányos Átállást Támogató Alapjából 1,7 milliárd eurót hívhatna le Prága, hogy a Karlovy Vary, Morva-Sziléziai és Ústí nad Labem régióban felszámolják a szénbányászatot, zöldebbé tegyék a helyi gazdaságot és leküzdjék a hagyományos szénágazathoz kötődő strukturális problémákat.

Lignite Excavations At CEZ AS's Bilina Open Pit Coal Mine
A giant excavator cuts into surface sediment deposits during the mining of brown coal at the Bilina open pit lignite mine, operated by Severoceske Doly AS, a unit of CEZ AS, in Bilina, Czech Republic, on Wednesday, Nov. 25, 2015. Environmental limits for mining at Bilina lignite pit operated by CEZ will be relaxed, providing access to further estimated 100m tons of coal, CTK reported Oct. 19, citing decision taken by government. Photographer: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A szénprogram késedelmét már a regionális fejlesztési minisztérium tavalyi kockázati jelentése is kiemelte:

 

Tekintettel a program késedelmes elindítására, fennáll annak a kockázata, hogy nem költik el az összes forrást az ütemterv szerint, és esetleg vissza kell fizettetni azokat.

 

Hárította a problémát a környezetvédelmi tárca, amely az euractiv.cz protál kérdésére közölte: nincs probléma a támogatások felhasználásával, mert az információ tavalyi adatokon alapult, és azóta megváltozott a helyzet. 

A környezetvédelmi minisztérium szerint az eddig bejelentett támogatási lehetőségek elegendők, hamarosan továbbiak következnek. Ahhoz azonban, hogy ezek sikeresek legyenek, a pályázóknak meg kell felelniük az összes követelménynek, időben fel kell készülniük a projektekre és meg kell szerezniük a forrásokat.